Calvin Stengs ProShots

Na 14 maanden is Stengs terug, maar de tape om de knie blijft nog even

time icon
Geschreven door
Joost Smedema
Redacteur NOS Sport

Het begin was een beetje onwennig, maar er zullen vrijdagavond weinig spelers met zo'n goed gevoel van het veld zijn gestapt als Calvin Stengs bij Jong AZ.

Na een revalidatie van meer dan veertien maanden maakte hij eindelijk weer minuten voor de Alkmaarse club in een officiƫle wedstrijd, al was het dan in de eerste divisie. De talentvolle buitenspeler speelde een uur mee tegen FC Dordrecht.

"Het ging wel", kijkt Stengs bescheiden terug op zijn rentree. "Het was even wennen. Ik denk dat ik nog een beetje ritme mis, maar uiteindelijk kwam ik er wat beter in."

Jong AZ kwam niet verder dan een gelijkspel tegen de hekkensluiter, maar voor Stengs is die uitslag eigenlijk bijzaak. "De 1-1 is prima, maar bij mij overheerst de blijdschap dat ik zestig minuten heb kunnen spelen en hoe ik uit de wedstrijd ben gekomen."

Calvin Stengs in het duel met FC Dordrecht Prohots

Na een dik half uur was Stengs al van waarde voor de ploeg met zijn specialiteit: een dribbel. "Ik kreeg de bal van Tijjani Reijnders, dribbelde op de man af en maakte een schijnbeweging in de zestienmeter."

"Daar werd ik licht vastgehouden en de scheidsrechter gaf een penalty. Ik maakte wel even een vuistje, zo van: dit is wel lekker. Maar ik wil nog steeds meer."

Stormachtig debuut

Stengs debuteerde in het voorjaar van 2017 in het eerste van AZ. Hij maakte grote indruk in de play-offwedstrijden om Europees voetbal tegen FC Groningen en FC Utrecht met twee goals en twee assists. En dat op 18-jarige leeftijd.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Mei 2017: 18-jarige Stengs maakt indruk met twee goals en twee assists
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

En dus werd er bij de start van het seizoen 2017/2018 naar weinig spelers met zo veel nieuwsgierigheid uitgekeken als naar Stengs, een van de parels uit de jeugdopleiding van AZ, die tweemaal tot de beste van het land werd gekroond.

4.30 op de klok: kruisband gescheurd

Al na vierenhalve minuut in de eerste speelronde ging het echter vreselijk mis: Stengs ging op de rand van de vijandelijke zestien het duel aan met PSV'er Santiago Arias en nog voor hij de grond raakte, schreeuwde hij het uit van de pijn.

De schade werd al snel duidelijk: een afgescheurde kruisband in de rechterknie. Door zijn seizoen kon al na 270 seconden een streep.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Augustus 2017: al na 4 minuten scheurt Stengs zijn kruisband af
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Na een operatie in Pittsburgh, in de Verenigde Staten, en een lange revalidatie op het trainingscomplex in Wijdewormer, sloot Stengs afgelopen zomer aan bij de groepstraining. Anderhalve week geleden maakte hij zijn eerste minuten in een oefenwedstrijd tegen Cambuur.

Tape om de knie

Tijdens zowel de trainingen, het oefenduel als de wedstrijd tegen Dordrecht speelde Stengs met een ingetapete knie. Hij voetbalt echter zonder klachten; de tape komt eerder voort uit bijgeloof.

"Misschien zit nog in mijn hoofd dat ik denk dat het helpt." Maar durft hij ook zonder te spelen? "Ik denk het wel. Maar voorlopig speel ik er wel mee. Denk ik."

De tape om de knie van Calvin Stengs ProShots

Vooruitkijken durft Stengs ook. "Ik hoop natuurlijk zo snel mogelijk mee te kunnen doen met het eerste", denkt hij al na over het vervolg op zijn rentree. "Maar ik denk dat de eerste stap is om negentig minuten te spelen. Daar ga ik met de trainers en de fysio's over praten."

STER Reclame