NOS Nieuws

Trump blij met 'goede eerste stap van belangrijke bondgenoot'

De Amerikaanse president Trump vindt het "een goede eerste stap" dat Saudi-Arabië meer duidelijkheid heeft gegeven over de dood van journalist Jamal Khashoggi. "Let wel, het is maar een begin. We hebben nog niet ons eigen onderzoek afgesloten, maar het is een belangrijke eerste stap."

Trump blij met eerste stap Saudiërs

In zijn eerste reactie op het Saudische verhaal onderstreepte hij meteen de gedeelde belangen die de VS en Saudi-Arabië hebben. Hij blijft daarom geen voorstander van sancties.

"Ik wil dit liever niet vergelden door 110 miljard aan werk te schrappen. Dat zijn 600.000 banen", stelde Trump. "Bovendien hebben we Saudi-Arabië nodig als tegenwicht voor Iran."

'Vechtpartij'

Na twee weken van ontkenningen geeft Saudi-Arabië nu toe dat Khashoggi is gedood tijdens een bezoek aan het Saudische consulaat in Istanbul. Volgens de openbaar aanklager raakte hij na een woordenwisseling verzeild in vechtpartij, die hij niet overleefde.

De Republikeinse senator Lindsey Graham uitte op Twitter zijn bedenkingen bij de verklaring van de Saudi's. "Om te zeggen dat ik sceptisch ben is een understatement."

Partijgenoot Rand Paul riep president Trump op sancties in te stellen. "We moeten alle militaire handel, hulp en samenwerking onmiddellijk opschorten. Saudi-Arabië moet een flinke prijs betalen voor deze acties." Ook Democratische politici roepen op tot maatregelen.

Secretaris-generaal van de Verenigde Naties Guterres zegt via een woordvoerder "ernstig verontrust" te zijn door de bevestiging van Khashoggi's dood. Hij benadrukt dat een "snel, grondig en transparant onderzoek" naar de dood van Khashoggi noodzakelijk is en dat de verantwoordelijken volledig aansprakelijk moeten worden gesteld.

Amnesty International stelt openlijk vraagtekens bij de onafhankelijkheid van het onderzoek.

Rouwen

Kashoggi's verloofde, de Turkse Hatice Cengiz, wil nu vooral weten waar het lichaam van de journalist is gebleven. Een Saudische bron zei tegen persbureau Reuters dat een plaatselijke handlanger het heeft laten verdwijnen. "We weten niet waar het is."

Cengiz liet via Twitter weten nu te kunnen rouwen om haar partner. "Het hart rouwt, het oog raakt betraand. Mijn lieve Jamal, wat zijn we verdrietig dat je er niet meer bent."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl