In 2015 kondigt Boekhoorn de komst van panda's naar Ouwehands aan
NOS NieuwsAangepast

Pandavriend Marcel Boekhoorn is nu HEMA-eigenaar

Vandaag werd bekend dat ondernemer en miljardair Marcel Boekhoorn HEMA overneemt. Het is de zoveelste deal van de serie-investeerder. Wie is hij?

Boekhoorn (58) groeide op in Nijmegen. Vanaf 1981 werkte hij als accountant bij Deloitte. Zijn eerste bv noemde hij Bowolar, wat stond voor Boekhoorn Wordt Lachend Rijk. In 1994 kwam er een eigen investeringsmaatschappij, Ramphastos, die hij nog steeds leidt. Ramphastos is de latijnse naam voor de toekan, de favoriete vogel van dierenliefhebber Boekhoorn.

De ondernemer heeft grote plannen met HEMA:

'De potentie is enorm'

Hij werd rijk met de aan- en verkoop van verschillende bedrijven. Zijn eerste grote deal was in 1999. Toen verkocht hij bakkerijketen Bakker Bart aan een Duits bedrijf, voor toen nog 350 miljoen gulden.

De grootste klapper maakte hij daarna met Telfort. Hij kocht dat telecombedrijf in 2004 en verkocht het minder dan een jaar later aan KPN en verdiende daar zo'n half miljard mee.

Met een geschat vermogen van 1,8 miljard euro stond hij vorig jaar op plek 9 in de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders.

Boekhoorn bij de aankomst van de panda's in 2017

Niet alle bedrijven die hij opkoopt, verkoopt hij ook weer snel. Hij is namelijk al sinds 2000 eigenaar van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het hoofdkantoor van zijn investeringsmaatschappij Ramphastos is zelfs daar op het terrein gevestigd. Zijn eigen kantoor zit boven op het gorillaverblijf, hij kan de beesten zelfs vanuit zijn kamer voeren.

Boekhoorn vindt zelf de komst van twee panda's uit China naar Ouwehands een van de belangrijkste deals die hij ooit sloot. "Dat was een droom waar ik persoonlijk, volhardend en geduldig zeventien jaar lang aan heb gewerkt", zegt Boekhoorn in een interview met het blad Finance Monthly.

Ze stralen zoveel warmte uit. Ik ben er altijd door gebiologeerd geweest.

Marcel Boekhoorn over panda's

Hij ging vele malen op en neer naar China en lobbyde jarenlang bij verschillende Nederlandse en Chinese regeringen om het gedaan te krijgen. In april 2017 kwamen panda's Wu Wen en Xing Ya aan in Nederland.

NEC

Als geboren en getogen Nijmegenaar is Boekhoorn een groot supporter van voetbalclub NEC. Meerdere malen hielp hij de club uit de financiële brand. In seizoen 2017-2018 was zijn Ouwehands Dierenpark nog shirtsponsor van NEC, met pandalogo.

Hoeveel Boekhoorn in de loop der jaren in NEC stopte is onbekend. Volgens De Gelderlander gaat het om zo'n 15 miljoen euro. "Ik houd het niet bij", zei Boekhoorn daar toen over. "Ik boek het altijd meteen af, dan heb ik er ook geen buikpijn van.''

Mislukkingen

Niet al zijn investeringen waren een succes. Zo begon hij in 2007 de gratis krant De Pers. Na jaren van miljoenenverliezen werd in 2012 de stekker eruit getrokken.

Ook investeerde hij in 2007 zo'n 7 miljoen euro in de Nederlandse luxe-automaker Spyker. Na jaren kwakkelen ging Spyker in 2014 failliet. Hoe groot het belang van Boekhoorn toen nog was, is onbekend.

Bekende vrouwen

Boekhoorn heeft met een aantal bekende vrouwen relaties gehad. Rond 2007 had hij een relatie met Tatjana Simic, na de scheiding met zijn vrouw met wie hij drie kinderen heeft. Tussen 2013 en 2015 was hij samen met zangeres Hind Laroussi. En nu is hij met Rebecca Cabau, de oudere zus van Yolanthe Sneijder-Cabau.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl