Minister Hoekstra (Financiën)
NOS NieuwsAangepast

Hoekstra niet naar Saudi-Arabië, ook missie Kaag op losse schroeven

Het bezoek van minister Hoekstra aan Saudi-Arabië gaat niet door. Hij zou volgende week naar een investeerdersconferentie in de hoofdstad Riyad gaan, maar dat is afgezegd vanwege de zaak-Khashoggi. Ook een handelsmissie naar Saudi-Arabië onder leiding van minister Kaag, in december, staat op losse schroeven.

Eerder noemde Hoekstra de berichten over de journalist die in Turkije verdween na een bezoek aan het Saudische consulaat zeer verontrustend. En dinsdag zei hij dat het "niet in de rede ligt" dat hij afreist, maar dat een definitief besluit later deze week zou vallen.

Minister Blok meldt nu dat Hoekstra definitief niet gaat. De reden is dat de Saudische autoriteiten volgens het kabinet "nog niet in staat zijn gebleken duidelijkheid te verschaffen over deze ernstige kwestie". Blok spreekt van schokkende en zeer zorgelijke berichten. Het kabinet vindt dat de Saudische autoriteiten helderheid moeten bieden over het lot van Kashoggi. Blok heeft zijn Saudische collega vandaag telefonisch van het standpunt van het kabinet op de hoogte gebracht.

De minister wijst erop dat ook internationale bedrijven, de Wereldbank, het IMF en de Franse minister van Financiën Le Maire hebben afgezegd. Hoekstra en Le Maire hebben met elkaar over de kwestie overlegd.

Ook de Amerikaanse minister van Financiën Mnuchin gaat niet naar de conferentie. Mnuchin schrijft op Twitter dat dat na overleg met president Trump en minister van Buitenlandse Zaken Pompeo is besloten.

Zonder opheldering verdwijning journalist geen Nederlands bezoek aan Saudi-Arabië

Handelsmissie: nee tenzij

Ook de handelsmissie onder leiding van Kaag in december gaat waarschijnlijk niet door. De knoop daarover wordt doorgehakt zodra de uitslagen van onderzoek er zijn. Maar "gelet op de uitermate ernstige berichten over het lot van Kashoggi, en op basis van de inschatting van de feiten nu, is het kabinet van mening dat het niet in de rede ligt dat de missie op politiek niveau doorgang zal vinden", zegt Blok. De minister vat het standpunt van het kabinet samen als "nee, tenzij".

Het bedrijfsleven sluit zich bij het kabinet aan. Werkgeversorganisatie VNO-NCW zegt de politiek te volgen en vindt het "economisch dan ook niet in de rede liggen" om te gaan.

Een missie van de afvalverwerkende industrie in november, ondersteund door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), is inmiddels geschrapt.

2,6 miljard export

Saudi-Arabië staat op plek 28 van de lijst met landen waarnaar Nederland exporteert, achter de Verenigde Arabische Emiraten en Portugal en voor Australië en Roemenië.

Nederland exporteerde vorig jaar twee keer zo veel naar Saudi-Arabië (2,6 miljard euro) als andersom (1,3 miljard).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl