Minister Pompeo en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman
NOS NieuwsAangepast

Trump spreekt met kroonprins over Khashoggi, Turkije zegt bewijs te hebben

President Trump heeft vanavond telefonisch gesproken met de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman over de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Kort daarvoor hadden de kroonprins en zijn vader, koning Salman, in de Saudische hoofdstad Riyad gesproken met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo.

Trump twitterde dat Bin Salman zegt niets te weten van wat er zich heeft afgespeeld in het Saudische consulaat in Istanbul. De kroonprins heeft een onderzoek gelast naar het voorval en er zullen snel antwoorden komen, zegt Trump.

Pompeo heeft zelf niets over de ontmoeting in Riyad gezegd, die voor zover bekend in een goede sfeer verliep. In een Amerikaanse verklaring staat dat Pompeo de zorgen van president Trump over de zaak-Khashoggi heeft benadrukt. Verder staat erin dat Pompeo en de kroonprins het erover eens zijn dat er een grondig, transparant en voortvarend onderzoek moet komen. Pompeo reist na zijn gesprekken in Riyad door naar Turkije.

Turkije zou bewijs hebben

Intussen zegt Turkije bewijs te hebben van de moord op Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul. Dat meldt het persbureau AP op basis van een anonieme, hooggeplaatste Turkse functionaris. Waaruit dat bewijs bestaat, is niet duidelijk.

Khashoggi verdween nadat hij op 2 oktober bij het consulaat naar binnen was gegaan. Turkse onderzoekers hebben het gebouw negen uur lang doorzocht en zeggen dat er de afgelopen twee weken schilders bezig zijn geweest.

De onderzoekers gaan ook het huis van de consul bekijken. Direct na de verdwijning van Khashoggi zou er autoverkeer zijn geweest tussen het consulaat en het woonhuis. Consul Mohammad al-Otaibi is vanmiddag naar Riyad vertrokken, melden Turkse media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl