Rechtbanktekening van Mounim A.
NOS Nieuws

'Jihad-opruier' maanden in vizier bij politie, nu voorlopig weer vrij

Een man uit Amsterdam die zou hebben opgeroepen tot het plegen van aanslagen in Nederland, komt volgende week vrij in afwachting van zijn proces. De 27-jarige Mounim A. zou via berichtendienst Telegram honderden filmpjes en plaatjes hebben verspreid van onthoofdingen en martelingen.

Het Openbaar Ministerie beschuldigt hem onder meer van opruiing, omdat hij minderjarigen tot geweld zou hebben willen aanzetten. Op sociale media zou A. zich Abu Bakr hebben genoemd en het gedachtegoed van de terroristische beweging IS hebben verheerlijkt.

Uit een telefoongesprek dat de politie afluisterde, blijkt hoe hij te werk ging, schrijft Het Parool. "Hij zegt tegen mij: je moet een vrachtwagen pakken, rijd al die mensen omver. Dat is je plicht enzo", zei een tiener uit Amsterdam-Oost in het gesprek met een vriend. "Broer, ik begin op die telefoon helemaal te trippen, broer. Shit, die Abu Bakr is lijp."

Stiekem in de gaten gehouden

Na dit telefoontje probeerde de politie uit te vinden wie deze Abu Bakr is en al snel zijn er aanwijzingen dat het om Mounim A. uit Amsterdam zou gaan. Hij werd daarna meerdere keren geobserveerd, vertelt zijn advocaat Vito Shukrula tegen de NOS. "Dan stapte hij in de bus op weg naar zijn werk en dan stapte er ook een agent in burger in. Die maakte dan stiekem foto's, zodat andere agenten ook wisten wie hij was."

De gemeente Amsterdam volgt bijna zestig geradicaliseerde moslims zoals Mounim A.. In totaal worden in Nederland zeker 160 mensen vanwege hun radicale islamitische ideeën op de voet gevolgd. Zij vallen onder de zogeheten Persoonsgerichte aanpak voorkoming radicalisering en extremisme (PGA).

De burgemeester, het Openbaar Ministerie en de politie besluiten in zo'n geval dat de zorgen over iemand zo groot zijn, dat die door meerdere partijen besproken moeten worden. Vervolgens schuiven ook zorginstanties, reclassering en een leerplicht-ambtenaar aan. En soms ook iemand van inlichtingendienst AIVD.

Een schematisch overzicht van de PGA

Zij kiezen dan voor een 'zachte' aanpak, denk aan hulp bij het vinden van een baan, of een 'harde' aanpak via politie en justitie. "Er wordt geprobeerd iemand op het rechte pad te krijgen", vertelt terrorisme-expert Jelle van Buuren. "Maar men gaat er niet zomaar vanuit dat dat ook lukt."

Ook de zeven terrorismeverdachten die eind vorige maand werden opgepakt in Weert en Arnhem, vielen onder de PGA. "Die zaak laat zien hoe het systeem werkt", zegt Van Buuren. "Er wordt van alle kanten gekeken naar dat clubje mannen, omdat ze niet worden vertrouwd. Op het moment dat de signalen ernstig worden, wordt het een zaak van politie, justitie en AIVD. Als er genoeg bewijs is, worden deze mensen van straat geplukt."

'Onnozel of onwetend'

Ook bij Mounim A. werd zo'n 'harde' aanpak toegepast, zegt zijn advocaat. De twintiger werd begin juli opgepakt en zat een tijd vast in de gevangenis in Zaanstad. Gisteren is hij overgeplaatst naar de streng beveiligde terrorismeafdeling in Vught. "Wij hadden als verdediging liever gezien dat onze cliënt thuis was aangesproken door de wijkagent", aldus Shukrula.

Bij de zitting van vandaag ontkende A. de meeste beschuldigingen. Zijn verdediging zegt dat hij niet wist dat hij iets strafbaars deed. "Hij stuurde de filmpjes alleen maar door, meestal keek hij er niet eens naar", zei advocaat Shukrula bij de zitting van vandaag. "Hij deelde de beelden alleen maar omdat anderen het vroegen. Noem het onnozel of onwetend."

Het OM gelooft niet dat er sprake is van onnozelheid, maar de rechter oordeelde dat A. de rechtszaak thuis mag afwachten. "De rechter heeft ook gezien dat hij eerlijk is over zijn gedachtegoed en met ieder onderzoek meewerkt", zegt zijn verdediging.

A. komt op 17 oktober vrij. Met sommige mensen mag hij dan geen contact hebben. Ook mag hij niet actief zijn op sociale media. Wanneer het proces tegen hem begint, is nog niet duidelijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl