Uitkeringsinstantie UWV uitgebreid onderzocht na WW-fraude Polen
Bij uitkeringsinstantie UWV gaan meerdere onderzoeken plaatsvinden naar aanleiding van de berichtgeving van Nieuwsuur over grootschalige fraude door Poolse werknemers. Dat heeft minister Koolmees van Sociale Zaken toegezegd aan een uiterst kritische Tweede Kamer.
"Er komt meer persoonlijk contact met de uitkeringsaanvragers, eventueel met een tolk. Er komt meer controle op tussenpersonen zoals uitzendbureaus. En er wordt gecontroleerd of de uitkeringsaanvrager zijn werkloosheid niet zelf heeft veroorzaakt", zegde de minister toe aan de Kamerleden.
Verdachte gegevens
Maandag start het UWV een groot 'big data-onderzoek', zoals Koolmees het noemt, naar verdachte gegevens in het systeem. Bijvoorbeeld mensen die voortdurend zes maanden werken en dan weer voor drie maanden een uitkering aanvragen.
Koolmees: "Maar ik wil ook begrip voor de 18.000 UWV-medewerkers die elke dag bezig zijn met het op tijd verstrekken van uitkeringen aan mensen voor wie ze bedoeld zijn, die de pech hebben buiten hun schuld even geen werk te hebben."
Vreemde ogen
De kwaliteit van het zelf aangelegde adressenbestand wordt onderzocht en op termijn gaat het UWV mogelijk werken met de Basisregistratie Personen, waar allerlei overheden al mee werken. Dit om te voorkomen dat er opnieuw 61 mensen vanuit één adres een WW-uitkering aanvragen.
De organisatie van het UWV zelf wordt ook onderzocht op het risico van misbruik door WW-aanvragers. "Vreemde ogen gaan daar naar kijken", zegt de minister.
Met andere woorden, mensen van buiten gaan naar de werkwijze van de organisatie kijken en op zoek naar zwakke plekken, legt de minister uit:
Wanbeleid?
Ook komt er een extern onderzoek naar de bedrijfscultuur, omdat medewerkers hebben aangegeven vermoedelijke fraudegevallen niet te durven melden. De effectiviteit van de interne onafhankelijke onderzoeksdienst van het UWV wordt ook onderzocht. Net als de communicatie tussen het UWV en het ministerie.
"Ik neem afstand van de kwalificatie wanbeleid", zegt Koolmees. "Er is gecontroleerd, er zijn duizenden uitkeringen stopgezet en zestien onderzoeken naar arbeidsmigratie gedaan."
Dat er de afgelopen jaren fors is bezuinigd op het UWV heeft niet echt geholpen, zegt hij. "Dat terwijl er een dubbele instroom was aan uitkeringen." Het aantal aanvragen voor een WW-uitkering is verdubbeld naar 1,5 miljoen per jaar.
In januari komt Koolmees met een eerste tussenstand van alle onderzoeken. Een meerderheid van de Tweede Kamer wacht dit af en wil dus niet zelf meteen een parlementair onderzoek starten.