Minister Koolmees van Sociale Zaken met op de voorgrond de Kamerleden Van Dijk (SP), Van Brenk (50Plus) en De Jong (PVV) ANP

WW-vakanties door Polen: deel Tweede Kamer wil parlementair onderzoek

time icon

De PVV en de SP willen dat de Tweede Kamer zelf onderzoek gaat doen naar de WW-fraude door Polen bij het UWV. De SP wil parlementaire ondervragingen onder ede van de UWV-top en de minister en zijn voorgangers. De PVV wil een parlementair onderzoek.

De PVV wil ook dat minister Bruins (VVD) de helft van zijn salaris inlevert, omdat hij de topbestuurder van het UWV was gedurende de jaren dat de fraude enorm toenam. "Bruno Bruins kreeg bij het UWV een salaris van 220.000 euro en deed niets", zegt Kamerlid De Jong. "En als je vriendjes bent met Mark Rutte en een baan als minister kunt krijgen, dan kun je dus ongestoord wegkomen met eerder wanbeleid."

Onder ede

Bruins is als minister voor Medische Zorg en Sport door de Kamer niet aanspreekbaar over zijn tijd bij het UWV. Dat is nu de minister van Sociale Zaken Koolmees. Die heeft zelf ook pas via Nieuwsuur gehoord over de grootschalige fraude. Zijn voorganger Asscher (PvdA), nu in de oppositie, heeft wel signalen gekregen maar die nooit doorgeven aan de Tweede Kamer.

De SP wil daarom ook Asscher onder ede horen. "Ik wil weten wie er wegduiken voor hun verantwoordelijkheid", zegt Kamerlid Jasper van Dijk. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de minister nog steeds niets kan zeggen over de omvang van de fraude.

Met 61 man in een eengezinswoning

Een arbeidsmigrant met een werkloosheidsuitkering die stiekem naar zijn thuisland wil, heeft hier in Nederland een vals adres nodig om WW te ontvangen. Dat leidt tot grootschalige adresfraude. In Tilburg vroegen 61 Polen WW aan op een adres waar ze niet woonden: een eengezinswoning. Het UWV keerde wel alles uit.

Lees hier meer over het onderzoek van Nieuwsuur: Overzicht: Onderzoek naar grootschalige uitkeringsfraude door arbeidsmigranten

Minder zuiver

De regeringspartijen VVD en D66 willen wel meer feiten boven tafel, maar willen vooralsnog geen onderzoek naar degenen die verantwoordelijk waren voor het beleid. D66-Kamerlid Van Weyenberg: "Bruno Bruins voor het bankje krijgen vind ik minder zuiver."

Ook VVD-Kamerlid Wiersma wil dat het UWV strenger gaat controleren en dat minister Koolmees daar toezicht op gaat houden, maar hij wil het niet over personen hebben. De PvdA lijkt een parlementair onderzoek of verhoren onder ede van bepaalde personen ook niet te steunen.

Wie controleert wie (niet)?

Het UWV keert jaarlijks 20 miljard euro uit aan werklozen, zieken en arbeidsongeschikten. Zelf zegt de organisatie dat 99,2 procent van die uitkeringen "rechtmatig" is, dus terecht is uitgekeerd. Het College van Toezicht Sociale Verzekeringen controleerde dat vroeger, maar dat is in 2002 opgeheven. De Algemene Rekenkamer zegt dat het cijfer van 99,2 niet is gecontroleerd, en dat de Rekenkamer geen antwoord kan geven op de vraag hoe betrouwbaar dat is.

Lees hier meer: Minister bevestigt: gebrekkige controle UWV bij werkloosheid

Luilekkerland-carrousel

50Plus-Kamerlid Van Brenk, voormalig FNV-bestuurder, vindt dat het WW-systeem fraude in de hand werkt. "Er moet een einde komen aan de luilekkerland-carrousel van zes maanden werken, drie maanden uitkering", zegt zij. "Het maakt trouwens niet eens uit of je ontslagen bent of vrijwillig vertrekt. Een uitkering kan je krijgen, fluitje van een cent."

Ook het CDA vindt dat het systeem zoals het ooit is bedacht, nu niet meer kan door de toenemende arbeidsmigratie. "Het kan niet zo zijn dat iemand er zelf voor kiest werkloos te worden en dan toch een uitkering krijgt", zegt Kamerlid Heerma. Hij denkt dat de wet misschien aangepast moet worden.

De SGP vindt dat het UWV door een externe instantie gecontroleerd zou moeten worden en dat fraudeurs strenger gestraft moeten worden, bijvoorbeeld door een paar jaar uitgesloten te worden van het recht op een uitkering. "Die draaideuruitkeringen zijn niet uit te leggen aan Nederlanders die iedere dag vroeg opstaan om naar hun werk te gaan."

Later vanmiddag reageert minister Koolmees op alle vragen en kritiek. Het debat is live te volgen op NPO Politiek.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Kamer: onderzoek naar chaos bij UWV

STER Reclame