Rechtszaak anti-Zwarte Pietenblokkade: 'Bedoeld als ludieke actie'

Aangepast
Jenny Douwes (r) arriveert bij de rechtbank in Leeuwarden anp

Vrijwel alle verdachten die vorig jaar de A7 blokkeerden om demonstranten tegen Zwarte Piet tegen te houden, deden dat omdat ze geen vertrouwen hadden dat de politie de veiligheid kon garanderen. Dat blijkt uit hun verklaringen op de derde dag van de rechtszaak.

Hun wantrouwen werd gevoed door incidenten bij andere intochten waarbij veel politie op de been was, maar het toch niet goed ging. Daarom besloten ze samen op te treden tegen de anti-demonstranten. "Ik nam het recht niet in eigen hand. Wij. De bevolking," zegt Sybold H. op de vraag waarom hij de veiligheid niet overliet aan politie en justitie? "Het was 99 procent zeker uit de hand gelopen. Wie haalt dat van het netvlies van de kinderen?"

Opruiing

Als eerste deze ochtend werd in de rechtbank in Leeuwarden de 40-jarige Jenny Douwes uit Drachten gehoord. Zij wordt door het Openbaar Ministerie beschouwd als initiatiefnemer van de actie, vorig jaar november.

Douwes riep toen op Facebook Friezen op om zich massaal te melden met de Friese vlag en de demonstranten tegen te houden. Dat is opruiing, zegt het OM. "Ik was me er niet van bewust dat dit verboden was", zegt Douwes daarover tegen de rechter.

Ze deed haar oproep als reactie op een bericht dat de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) tijdens de Sinterklaasintocht in Dokkum mocht demonstreren. Ook zou de burgemeester de KOZP geen strobreed in de weg hebben gelegd, wat haar "ongerustheid" alleen maar groter maakte.

Knuppels

Gevraagd naar waar ze precies bang voor was, verwees ze naar intochten in Meppel, Gouda en Zwartsluis waar met knuppels is gezwaaid, ouders zijn uitgescholden en kinderen van hun schouders getrokken werden. Douwes opsomming van plaatsen en incidenten leidde tot applaus van het aanwezige publiek en werd afgekapt door de rechter.

Waar draait de zaak om?

Volgens het Openbaar Ministerie hebben 34 mensen vorig jaar op 18 november opzettelijk de A7 geblokkeerd. De verdachten wilden zo voorkomen dat demonstranten tegen Zwarte Piet de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum bereikten.

De verdachten worden vervolgd omdat ze volgens het OM het verkeer in gevaar hebben gebracht en omdat ze een demonstratie hebben verhinderd, dat is strafbaar volgens de wet.

De verdediging van Douwes, voerde een nieuwe getuige aan die zei dat hij Project P. heeft 'gehost'. Na het plaatsen van het bericht op Facebook kwam een agent langs die zei dat op last van het OM de blokkeeractie gestaakt moest worden. Het OM was "not amused" en zou tot vervolging overgaan, zei de agent volgens de getuige, tenzij ze de berichten op Facebook zouden stoppen. In overleg met Douwes zette hij de berichtgeving stop. Dat ze vervolgens toch een dagvaarding kregen, snappen ze niet.

Anna Mees
@AnnaMeesC
Douwes zegt dat de politie haar vertelde dat ze niet vervolgd zou worden als ze haar oproep, die opruiiend werd genoemd, zou verwijderen. Later kreeg ze een dagvaarding. "Ik was heel verbaasd” #blokkeerfriezen
2 maanden geleden

De bewuste agent, die ook voor de rechter moet getuigen, verklaarde dat hij pertinent niet heeft gezegd dat ze niet vervolgd zouden worden als ze de berichten zouden verwijderen. "Dan zou ik op de stoel van de rechter gaan zitten."

Verkeerd beeld

Douwes vindt dat de media een verkeerd beeld van haar hebben neergezet: "Aanvoerder der hooligans, Erkenbrand en neonazi's. Dat heeft mij ontzettend geïrriteerd, en nog steeds. Het wordt een kant op gestuurd die niet klopt."

Douwes verklaarde tegen de rechter dat ze niet van plan was een strafbaar feit te plegen, maar alleen wilde voorkomen dat de tegendemonstranten tussen de kinderen zouden staan.

ANP

Hoewel Douwes het event van Facebook verwijderde, kwamen er allerlei initiatieven op gang. Zelf zei ze dat ze werd overvallen door de duizenden berichten en initiatieven die er volgden. "Het was bedoeld als ludieke actie die draaide om de veiligheid van onze kinderen." Douwes zegt zich niet meer te kunnen herinneren waarop ze heeft geantwoord, maar volgens de officier van justitie blijkt uit haar sociale media niet dat ze zich heeft gedistantieerd van de acties.

"Waarom heeft u mensen niet gewaarschuwd en behoed om strafbare feiten te gaan plegen?" wil de officier van justitie weten. Volgens Douwes heeft ze haar verantwoordelijkheid genomen door de oproep te verwijderen: "Het is niet aan mij om in de gaten te houden wat er daarna gebeurt. Ik heb mijn best gedaan om de gemoederen te kalmeren en een nette discussie en debat te hebben."

Anna Mees
@AnnaMeesC
De klompen mogen niet naar binnen. “Daar kan je mee kunnen gooien?!”, zegt een agent.
2 maanden geleden

Geen racist

Ook Sybold H. moest vanochtend voor de rechter verschijnen. Hij reed op de dag van de intocht in zijn witte bestelbus naar de A6, samen met zijn vriendin die al eerder deze week voor de rechter stond. Op beelden is te zien dat hij uitstapte en boos op de bus afliep. Volgens H. werden er vanuit de bus middelvingers, gebaren en uitdagende bewegingen gemaakt en reageerde hij daarop.

H. zei dat hij geen racist is en beroerd is van de beschuldiging. "Ik heb een eigen bedrijf en doe heel veel handel met mensen uit die landen als Afrika, noem maar op. Ik heb het heel goed met die mensen."

Net als de andere aangeklaagden zei hij te hebben gehandeld uit ongerustheid voor de kinderen in Dokkum. "Wie komt er nou in Friesland? Wij waren heel trots", zegt H. "We wilden dat het goed ging. We wisten dat het niet goed zou komen," zegt hij, verwijzend naar de angst voor demonstraties van Zwarte Pieten-tegenstanders. Net als de vorige gedaagden zegt hij tevreden te zijn over die dag: "Het is niet gelopen zoals het moest lopen, maar uiteindelijk is het een heel prachtig feest geworden, zonder geweld. Ik kijk tevreden hoe iedereen die dag mogelijk heeft gemaakt."

De benadeelde partijen, de demonstranten die in de bussen zaten, mogen vanmiddag hun verhaal doen. Het Openbaar Ministerie komt morgen met de strafeis.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wegblokkade A7 door voorstanders Zwarte Piet

STER Reclame