EU-onderhandelaar Barnier (r) EPA

Een akkoord tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië over de brexit is "binnen handbereik". Dat zei EU-onderhandelaar Michel Barnier, die het Europees Parlement vandaag op de hoogte stelde van de voortgang van de gesprekken.

Barniers optimisme sluit aan bij opmerkingen van president Tusk van de Europese Raad en voorzitter Juncker van de Europese Commissie, die eerder deze maand stelden dat de kansen op een akkoord zijn toegenomen.

Volgende week woensdag komen EU-leiders bij elkaar. Ze hopen dan tot een akkoord te komen over de scheiding.

Grens met Ierland

Barnier stelde dat 80 tot 85 procent van het werk erop zit, maar tekende daarbij aan dat de laatste loodjes van de onderhandelingen het zwaarst wegen. Met die opmerking verwees hij naar de kwestie over de grens met Ierland.

"Het is nog onduidelijk hoe het compromis over Ierland eruit gaat zien", zegt correspondent Tim de Wit. "De Britten willen helemaal uit de EU en willen dus Noord-Ierland uit de interne markt en de douane-unie. De EU wil echter alles wat er in en uit lidstaat Ierland komt kunnen overzien."

De Britten werken momenteel aan een technische oplossing voor het probleem. "Dat gaat onder meer over gps-tracking, waarmee goederenvervoer online kan worden gevolgd. Tot die tijd zijn de Britten bereid om veel regels van de EU te blijven volgen. Daarover zijn afspraken gemaakt tot eind 2020, maar critici zijn bang dat die afspraken worden verlengd en dat ze nog lange tijd aan EU-regels vastzitten."

Een van de voornaamste critici van premier May binnen haar eigen partij is oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson. Op Twitter herhaalde hij vandaag dat May nu aanstuurt op een onderhandelingsresultaat dat van Groot-Brittannië een "EU-kolonie" maakt.

Los van de vraag of May het compromis binnen haar eigen partij verkocht krijgt, is ze bovendien nog afhankelijk van de protestantse Noord-Ierse Democratische Unionistische Partij (DUP), van wie ze gedoogsteun krijgt. "De DUP doet heel moeilijk over de kwestie-Ierland en zou zelfs de stekker uit de gedoogconstructie kunnen trekken."

Wettelijk is vastgelegd dat Groot-Brittannië op 29 maart 2019 geen EU-lid meer is. De angst bestaat dat het ontbreken van een akkoord voor die tijd grote politieke en economische gevolgen heeft.

STER reclame