Ziekenhuis zonder spullen en wonen naast een massagraf: verhalen vanuit Sulawesi
Een tekort aan voedsel, drinken, medicijnen, kleding en onderkomen. Uit de verhalen die we krijgen vanaf het getroffen eiland Sulawesi is één ding duidelijk: de inwoners hebben hulp nodig.
Verslaggever Joris van Poppel is afgereisd naar het gebied en sprak met de mensen daar, die ieder op hun eigen manier de aardbeving en de tsunami hebben beleefd.
Zo sprak Van Poppel met de 28-jarige Putri. Ze vertelt hoe ze haar huis rennend verliet en achter zich mensen zag verdwijnen in de scheuren van het asfalt:
Muin woont vlakbij de plek waar in Palu een massagraf is aangelegd. Dag in dag uit ziet hij lichamen aankomen. Families komen bij het graf om te bidden:
Yusuf is arts en probeert zoveel mogelijk slachtoffers van de ramp de hulp te bieden die ze nodig hebben. Maar het is zwaar: het ziekenhuis waar hij werkt is zwaar beschadigd, er is een tekort aan medicijnen en veel medische apparatuur is kapot:
Vandaag zamelen de samenwerkende hulporganisaties geld in voor slachtoffers. Aan het begin van de avond stond de teller op 7,8 miljoen euro. In het tv-programma Pauw op NPO 1 wordt rond 23.15 uur de eindstand van de Nationale Actiedag bekendgemaakt.
Correspondent Michel Maas, die ook in het rampgebied is, beantwoordde vanochtend jullie vragen op Facebook over de situatie op het eiland en over de hulpverlening. Die sessie kun je hieronder terugkijken: