NOS Nieuws

Michel Maas beantwoordt vragen over Sulawesi: 'De mensen hier willen eten'

"Een vleugje wind met lucht van de dood, dat went nooit." Correspondent Michel Maas is inmiddels langer dan een week op het Indonesische eiland Sulawesi, dat op vrijdag 28 september werd getroffen door een verwoestende aardbeving en tsunami. 2000 mensen kwamen om, 5000 zijn er nog vermist.

Vandaag zamelen de samenwerkende hulporganisaties geld in voor slachtoffers, onder de noemer van Giro 555. Michel Maas beantwoordde vanochtend vragen op Facebook over de situatie op het eiland en over de hulpverlening.

Een aantal vragen ging over een artikel van gisteren met de strekking: Indonesië wil wel buitenlandse hulp, maar geen buitenlandse hulpverleners. "Ze willen wel hulp, maar tegelijkertijd willen ze ook de eer aan zichzelf houden. Dat is hoe de politiek werkt hier", legt Maas uit. "Maar je ziet duidelijk dat de mensen het wel nodig hebben. De mensen hier willen eten. Het maakt ze echt niks uit waar het vandaan komt."

De strijkstok

Hoewel corruptie niet ongewoon is in Indonesië, denkt Maas dat het Giro 555-geld grotendeels goed terechtkomt. "Kijk: als je mensen de gelegenheid geeft, dan blijft er wel wat aan de strijkstok hangen. Maar je moet ervan uitgaan dat grote organisaties die hier werken goed toezicht houden op de besteding."

Kijk hieronder het hele gesprek van verslaggever Jeroen de Jager met correspondent Michel Maas terug:

Een ander aspect van de opstelling van Indonesië, is dat niet alle hulpverleners gewenst zijn. Maas: "Er zijn ook al hulpverleners weggestuurd. Nu nog niet veel, maar het gebeurt wel."

Ergens zegt Maas het ook wel te begrijpen. Hij denkt aan de tsunami in Atjeh in 2004, waar hij destijds ook verlag van deed. "Daar waren op een gegeven moment 1200 ngo's bezig en die liepen elkaar voor de voeten. Dat werd slecht gecoördineerd. Ik snap dat de Indonesiërs dat niet willen."

De hulpverleners die mogen blijven, hebben bergen werk te verzetten, ziet Maas. "Er zijn nog gebieden waar niemand is geweest, omdat ze zo afgelegen zijn. Tienduizenden mensen zitten verlegen om eten, drinken, tenten en sanitair. Er is niets in kampen waar mensen worden opgevangen."

Nieuwe huizen

En ook voor de langere termijn is geld en andere hulp nodig. "Op den duur moeten er huizen worden gebouwd. Dus niet herbouwen, maar nieuwe huizen voor die tienduizenden mensen die niets meer hebben."

Michel Maas kwam na een lange reis op 1 oktober aan in de zwaar getroffen stad Palu. In die ruime week dat hij er is, ziet hij al wat verbetering. "Er was geen eten, geen stroom en we sliepen buiten op de binnenplaats van ons hotel."

Kijk hier hoe Maas de eerste dagen is doorgekomen:

'Er is geen eten, geen stroom, geen water'

"Nu is het echt al beter. Je hoort weer brommers rijden, er is benzine. En er is weer wat eten in de stad; een paar winkeltjes en restaurantjes zijn weer open."

Giro 555

Vandaag worden in verschillende programma's op tv en radio updates gegeven van de hulpactie. Een belpanel met bekende en onbekende Nederlanders beantwoordt daar telefoontjes van mensen die willen doneren.

Aan het begin van de actiedag werd bekendgemaakt dat de teller al op ruim 6 miljoen euro staat. Dat geld is de afgelopen dagen al binnengekomen op Giro 555. Aan het einde van de avond, in het televisieprogramma Pauw op NPO 1, wordt bekendgemaakt wat het voorlopige eindbedrag is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl