Journalisten bekijken Googles nieuwste telefoon AFP

Googles nieuwe telefoon beantwoordt spamtelefoontjes

time icon

We krijgen ze allemaal weleens: ongewenste telefoontjes. Van telemarketeers tot een vage Nigeriaanse 'prins'. Internetgigant Google gaat dergelijke telefoontjes voor gebruikers in de VS voortaan tegenhouden.

De nieuwe functie werkt samen met Googles slimme assistent. Als je wordt gebeld - en je vermoedt dat het spam is - krijg je de keuze om gebruik te maken van 'Call Screen'. Dan neemt de assistent het gesprek over en vraagt waarvoor diegene belt. De gebruiker kan vervolgens vragen om meer duidelijkheid of besluiten op te hangen.

Google zegt dat het systeem duidelijk zal aangeven dat de 'spambeller' te maken heeft met een computer-assistent. Eerder dit jaar presenteerde het bedrijf een functie waarbij de slimme assistent zelfstandig een kappersafspraak kan maken. Dat leidde tot verbazing en kritiek, want hoe weet je straks of je met een mens of computer te maken hebt? Hierna beloofde Google dat het systeem zich altijd duidelijk zal identificeren.

Google heeft een video gemaakt waarin het uitlegt hoe Call Screen werkt:

De functionaliteit zit in eerste instantie alleen in de Pixel 3, de nieuwste telefoon van de techreus, die tijdens een presentatie in New York werd aangekondigd. Later krijgen ook oudere modellen de optie. Geen van Googles Pixel-telefoons zijn momenteel in Nederland verkrijgbaar.

Het bedrijf greep de presentatie ook aan om een nieuw apparaat te lanceren dat het de 'Hub' noemt. Het is in feite de slimme speaker van het bedrijf - die later deze maand in Nederland te koop is - maar dan met een scherm erop gemonteerd. Dat moet het gebruik makkelijker maken. Ook dit apparaat is vooralsnog niet in Nederland verkrijgbaar.

De aankondiging komt een dag nadat Facebook ook een scherm-apparaat presenteerde. Er is wel één groot verschil: het sociale netwerk focust op videobellen, de Hub van Google heeft geen camera. Daarmee kiest Google een andere weg dan Facebook en Amazon, die zijn Echo Show ook een camera heeft meegegeven.

David Pierce
@pierce
The Google Home Hub does a lot of stuff but its best feature by FAR is that it doesn't try to stick a camera next to my bed
7 maanden geleden

De presentatie volgt een dag nadat The Wall Street Journal onthulde dat het internetconcern bewust een softwarefout heeft verzwegen die externe ontwikkelaars toegang gaf tot gegevens van een half miljoen Google+-gebruikers. Een journalist die de presentatie van Google bijwoonde, merkte op dat het bedrijf wel sprak over beveiliging had, maar het verhaal van gisteren achterwege liet.

Will Oremus
@WillOremus
Google exec up here talking with a straight face about how respecting users and protecting your security is their top priority. No mention of massive Google+ bug that Google kept secret.
7 maanden geleden

STER Reclame