Remy de leeuw Stichting Leeuw

Remy het leeuwtje vermoedelijk gekocht bij circus

time icon

Remy, het jonge leeuwtje dat zondag werd gevonden in een kooi in het buitengebied van Westbroek, komt vermoedelijk van een rondreizend circus. Een man uit Wallonië zou de vijf maanden oude welp van het circus gekocht hebben.

Dat zegt Stichting AAP, een organisatie die zich inzet voor het welzijn van exotische dieren. "We hebben heel veel contacten in Europa en dan kom je er dus heel snel achter dat het is misgegaan bij een circus in Wallonië", vertelt David van Gennep, directeur van Stichting AAP.

Het leeuwenwelpje Remy wordt nu opgevangen door Stichting Leeuw, die voornamelijk circusdieren opvangt. Deze beelden van Remy in zijn nieuwe opvangplek plaatsten we op het Instagram-account van de NOS. Je kunt dat account volgen via instagram.com/nos.

nos
Het gaat goed met Remy: het jonge leeuwtje dat gisteren werd gevonden in een kooi. Een hardloper zag hem plots staan, in een buitengebied van Westbroek. Wie het dier daar heeft achtergelaten en waarom is niet bekend. Het welpje is gevoed door Stichting Leeuw. "De kans is aannemelijk dat hij bij ons blijft, alleen wij brengen eigenlijk al onze leeuwen naar Afrika toe voor een leven in het semi-wild. We hebben er nu zeven weggebracht en dit jaar gaan er weer drie, dus wellicht dat hij in de toekomst op de savanne komt te leven. Ik denk dat je je als leeuw daar het lekkerst voelt." Of de leeuw, die van de stichting de naam Remy heeft gekregen, uiteindelijk echt naar Afrika gaat, wordt besloten in samenspraak met de NVWA. De NVWA zegt dat nog niet bekend is wat er met de leeuw gebeurt. Overbrengen naar Afrika is een van de opties. "We zijn nu begonnen met kijken wat er aan de hand is, wat we kunnen en wat we moeten." Het dier kan niet meer in het wild leven. Omdat de leeuw niet is getraind, zou hij verhongeren. #leeuw #welp #babyleeuw #leeuwwelpje #remy #stichtingleeuw #nos #nieuws #nosjournaal #journaal

Volgens Stichting AAP is Remy bij een circus gekocht door een man uit Wallonië. "Het circus heeft een aantal leeuwtjes gefokt. Een van die leeuwtjes is verkocht aan een Belgische dierenverzamelaar", zegt Van Gennep. De Belg had volgens Van Gennep ook andere wilde dieren, zoals een aap en een wasbeer.

Best onhandig

In België mogen circussen sinds 2014 geen wilde dieren als leeuwen, tijgers en olifanten gebruiken. Sinds 2015 is het ook in Nederland verboden. In beide landen is het ook strafbaar om een leeuw als huisdier te houden.

De Belgische autoriteiten hielden de dierenverzamelaar al een tijd in de gaten en stonden op het punt om in te grijpen. Daar kreeg de man waarschijnlijk lucht van. "Hij heeft het leeuwtje daarom aan een Nederlander gegeven. Die is met het welpje in de auto gestapt en naar Nederland gereden."

Volgens Van Gennep heeft de Nederlander zich onderweg waarschijnlijk bedacht. "Hij moet gedacht hebben dat zo'n leeuwenwelp eigenlijk best onhandig is, en heeft het dier langs de kant van de weg gezet."

Internationale handel

Volgens Stichting AAP komt het vaker voor dat een circus leeuwen fokt, bijvoorbeeld voor verzamelaars of fotosessies. De regelgeving verschilt per Europees land. Volgens Van Gennep is het hoog tijd voor een algeheel Europees verbod op wilde dieren in het circus.

"In België en Nederland zijn wilde dieren in het circus al verboden, maar in bijvoorbeeld Frankrijk en Duitsland is het totaal niet geregeld", vertelt Van Gennep. "De handel in dieren is een internationale handel. Het is dus eigenlijk ondenkbaar dat je zoiets op nationaal niveau kan oplossen. "

Remy is nu dus ondergebracht bij Stichting Leeuw. Als alles goed gaat mag het leeuwtje naar een natuurgebied in Afrika.

STER Reclame