NOS Nieuws

Wilde dieren in het circus binnenkort verboden

  • EPA
    Olifanten mogen vanaf volgend jaar geen kunstjes meer vertonen in het circus

Wilde zoogdieren in circussen worden verboden. De ministerraad is akkoord met een voorstel van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken. Het verbod moet op 15 september 2015 ingaan.

Het welzijn, de gezondheid en het natuurlijk gedrag van wilde zoogdieren worden in het circus aangetast, schrijft het ministerie op de eigen website.

Niet meer van deze tijd

Volgens Dijksma is het "niet meer van deze tijd dat wilde dieren optreden in een circus. De aantasting van het dierenwelzijn weegt niet op tegen het gebruik van deze dieren voor vermaak en instandhouding van een traditie".

Onder meer nijlpaarden, giraffes, tijgers en olifanten mogen straks geen kunstjes meer doen in het circus.

Het gaat de staatssecretaris vooral om de slechte leefomgeving waarin de dieren verkeren. Daarnaast is het veelvuldig transporteren van de dieren slecht voor hun welzijn.

In 2012 traden in Nederland 16 circussen op met in totaal 119 wilde dieren.

Het gebruik van wilde dieren in circussen wordt steeds minder aanvaardbaar geacht.

Staatssecretaris Dijksma

Brandbrief

Het verbod op wilde dieren in het circus werd aangekondigd in het regeerakkoord van 2012. In september stuurden wethouders en burgemeesters van 24 gemeenten nog een brandbrief aan staatssecretaris Dijksma.

Zij pleitten voor het snel invoeren van het voorgenomen verbod. Kinderen zouden door vermaak met dieren een slecht voorbeeld krijgen van de omgang met dieren.

Dierentuinen

In dierentuinen mogen wilde dieren blijven optreden. Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dat deze dieren niet zo vaak worden vervoerd en een natuurlijkere leefomgeving hebben, waardoor hun welzijn beter kan worden gewaarborgd. Een voorbeeld hiervan is het Dolfinarium in Harderwijk, waar dolfijnenshows worden gehouden.

Wilde dieren niet meer in het circus

Niet blij

De Vereniging van Nederlandse Circusondernemingen (VNCO) is niet blij met het besluit van Dijksma.

Voorzitter Lammers zegt tegen de NOS dat hij gisteren eigenlijk een afspraak had met de staatssecretaris. Daarin zou gesproken worden over de voorwaarden van het verbod.

Het geplande overleg werd donderdag door het ministerie zonder opgaaf van reden afgezegd. Lammers is verrast door het besluit van Dijksma.

Hij zegt mee te willen denken over een verbod. Circusondernemers vragen zich onder meer af hoe de opvang van de wilde dieren wordt geregeld als het verbod is ingegaan. De branche is bang dat de dieren naar Oost-Europa verdwijnen, waar het toezicht op dierenwelzijn een stuk minder streng is dan in Nederland.

Daarnaast vindt Lammers het niet netjes van de staatssecretaris om nu met het verbod te komen. Traditioneel gaan veel mensen in de kerst- en winterperiode naar het circus. Lammers vindt het onsportief van Dijksma om nu het verbod op wilde dieren aan te kondigen.

VNCO-voorzitter Lammers heeft maandag een nieuwe afspraak met staatssecretaris Dijksma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl