ANP
NOS NieuwsAangepast

Rob Jetten nieuwe fractievoorzitter D66

Rob Jetten is de nieuwe fractievoorzitter van D66 in de Tweede Kamer. De fractie wees hem aan als opvolger van Alexander Pechtold. Die kondigde zaterdag aan dat hij vandaag opstapt als Kamerlid en als partijleider. Ook de Kamerleden Belhaj en Van Meenen hadden zich kandidaat gesteld (die laatste alleen als eventuele 'tussenpaus'), maar Jetten is "na een goed gesprek" in de fractie unaniem gekozen.

Gisteren was er een zogenoemde biechtstoelprocedure, waarin kandidaten hun belangstelling konden uitspreken of hun voorkeur voor iemand anders.

Rob Jetten volgt Alexander Pechtold op als D66-fractievoorzitter

Geen partijleider

De bestuurskundige Jetten is 31 jaar. Hij zit anderhalf jaar in de Tweede Kamer. Hij voert onder meer het woord over klimaat, Economische Zaken en democratische vernieuwing. Eerder was hij gemeenteraadslid en fractievoorzitter van D66 in Nijmegen en voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66. Ook werkte hij bij ProRail.

De nieuwe fractievoorzitter is niet automatisch de nieuwe partijleider. Die wordt later gekozen en daar zouden zich ook kandidaten van buiten de Kamer voor kunnen melden. Jetten sluit niet uit dat hij later in zal zijn voor het partijleiderschap, maar daar wil hij niet op vooruitlopen.

Eigen onderwerpen

Ook onder leiding van Jetten wil D66 zich houden aan de afspraken met VVD, CDA en ChristenUnie. "Maar waar mogelijk zullen we onze eigen onderwerpen agenderen", zei de nieuwe fractievoorzitter.

Jetten benadrukte dat hij er veel zin in heeft om het "boegbeeld" Pechtold op te volgen. Hij zei ook dat hij Kamerlid voor D66 is geworden, omdat hij zich wil inzetten voor een schonere wereld, waar mensen zichzelf kunnen zijn.

"En ik ben erg blij dat ik daar nu als fractievoorzitter een bijdrage aan kan leveren." Op de vraag of hij niet erg jong is, antwoordde hij dat mensen hem op zijn daden moeten beoordelen.

De vertrekkende Pechtold is enthousiast over zijn opvolger. "Ik ken hem al jaren en hij is de fase van talent allang voorbij."

Nieuwe D66-fractievoorzitter Jetten (31) wil niet op leeftijd worden beoordeeld

Torentje

Kort na zijn verkiezing werd Jette op het Torentje ontvangen door premier Rutte. Die twitterde dat de twee nog veel met elkaar te maken zullen krijgen en wenste hem veel succes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl