NOS Nieuws

Wekdienst 8/10: herdenking Oss en Friese wegblokkeerders voor de rechter

Goedemorgen! Vandaag worden de slachtoffers van het ongeluk met de Stint in Oss herdacht en start in Leeuwarden de rechtszaak tegen de groep die vorig jaar de A7 afzette om demonstranten tegen zwarte piet de weg naar de Sinterklaasintocht te versperren.

Het blijft vandaag droog en er zijn perioden met zon, maar er komen soms ook wolken voor. Het wordt 15 tot 17 graden bij een zwakke tot matige zuidwestenwind.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de rechtbank in Leeuwarden begint de rechtszaak tegen de 34 verdachten die vorig jaar op de A7 bussen met activisten tegenhielden die tegen zwarte piet wilden gaan demonstreren.
  • Vandaag worden ook de slachtoffers van het ongeluk met de Stint in Oss officieel herdacht.
  • De winnaar van de Nobelprijs voor de Economie wordt bekendgemaakt in Stockholm.
  • En minister Sander Dekker opent de nieuwe locatie voor het Pieter Baan Centrum. Na 70 jaar worden verdachten niet meer naar Utrecht gebracht voor psychiatrisch onderzoek, maar naar Almere.

Wat heb je gemist?

De opwarming van de aarde mag niet verder gaan dan anderhalve graad, anders heeft dat grote gevolgen, staat in een nieuw rapport van de VN. In het klimaatakkoord in Parijs werd een maximale stijging afgesproken tussen de 1,5 en de 2 graden, maar die halve graad maakt nogal een verschil, zeggen de onderzoekers.

Het kan volgens de wetenschappers het verschil maken tussen het volledig verdwijnen van het koraal en het behoud van een deel dat nog kan herstellen. Ook is de druk op de Noord- en Zuidpoolgebieden bij maximaal 1,5 graad opwarming een stuk minder.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Een van de meest gerespecteerde wielrenners van Nederland houdt er na 18 jaar mee op. Niet alleen op de fiets, maar ook daarbuiten gaf Bram Tankink het peloton kleur met spraakmakende interviews.

Hij kondigde onder meer aan dat hij dopingzondaar Riccardo Riccò "op zijn muil" ging slaan en hij miste de start van een Tour-etappe omdat hij met de NOS praatte.

Kijk hier zijn meest spraakmakende uitspraken:

Tankink en zijn spraakmakende uitspraken

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl