Staatssecretaris Mona Keijzer
NOS NieuwsAangepast

Kabinet verbiedt ongevraagde telefonische verkoop

Bedrijven of organisaties mogen consumenten voortaan alleen nog telefonisch benaderen als die daar expliciet toestemming voor hebben gegeven. Dat is een van de voorstellen die staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken doet in een nota om de positie van de consument beter te beschermen.

Keijzer schrijft dat de helft van de consumenten zich ergert aan ongevraagde telefoontjes van bedrijven en organisaties. Om die reden gaat ze ongevraagde telefonische verkoop verbieden. Alleen als een consument duidelijk heeft gemaakt er geen bezwaar tegen te hebben, mag die straks nog gebeld worden.

Nu is er het bel-me-nietregister. Dat werkt precies andersom. Consumenten kunnen zich daar aanmelden om niet benaderd te worden door bedrijven en organisaties.

"Aan- of uitvinken via websites"

Keijzer is in ruwe lijnen bezig met het opzetten van het zogenoemde 'opt-insysteem'. Ze denkt aan een systeem waarbij mensen op websites kunnen aanvinken of ze gebeld willen worden of niet. "Misschien kan dat via een pop-up op een website of tijdens het bestellen van producten. Vergelijkbaar met het aangeven of je wel of niet een verkoopmail wil ontvangen. Mensen hebben daar ook ooit toestemming voor gegeven", aldus Keijzer.

De staatssecretaris benadrukt dat niemand een uitzonderingspositie krijgt in het nieuwe beleid, dus ook niet de goededoelenorganisaties.

De Consumentenbond, die al langer ageert tegen ongevraagde telemarketing, reageert verheugd op de aankondiging van Keijzer. "In het bel-me-nietregister kon je nog steeds gewoon gebeld worden als je ergens klant was geweest. Dat vonden wij heel gek", aldus een woordvoerder.

Handhaving

Hij benadrukt wel dat de wetswijziging valt of staat met handhaving. Mona Keijzer stelt dat bedrijven die zich niet houden aan de nieuwe regels boetes kunnen verwachten. "Eerst volgt een vriendelijk verzoek. En als mensen vervolgens niet willen horen, moeten ze voelen."

Aan de andere kant zegt ze dat in de toekomst goed moeten opletten waar ze toestemming voor geven. Keijzer: "Want je kunt in wetten veel regelen, maar als mensen niet kijken houdt het op".

Keijzer geeft in haar nota ook aan dat er strengere veiligheidseisen komen voor bedrijven die apparaten verkopen die draadloos met het internet zijn verbonden, zoals smart-tv's en thermostaten. De staatssecretaris wil de bedrijven verplichten om beveiligingsupdates te verstrekken, tenzij de consument daar geen prijs op stelt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl