NOS

De VAR (video assistent referee) blijft de gemoederen flink bezighouden, ook aan tafel bij Studio Voetbal. Pierre van Hooijdonk ergerde zich aan Björn Kuipers. Volgens de oud-NAC-speler gaf Kuipers vrijdag onterecht een strafschop aan FC Utrecht in het duel met NAC Breda (2-1), na contact tussen Menno Koch en Simon Gustafson.

"Verschrikkelijk, de heer Kuipers gedraagt zich heel arrogant", aldus Van Hooijdonk. "Sommigen denken het toch beter te zien dan de VAR. Bas Nijhuis precies hetzelfde, gaat niet eens kijken bij de VAR."

"Björn Kuipers, voorheen de beste scheidsrechter, is in de war", voegt NOS-commentator Arno Vermeulen, die dit seizoen alle wedstrijden van Kuipers van commentaar voorzag, toe. "Hij fluit niet goed en is arrogant. Als hij TV-beelden gaat bekijken en zijn verkeerde interpretatie niet terugdraait. Heel kwalijk. Hij vond deze VAR blijkbaar niet prominent genoeg."

'Björn Kuipers is arrogant en in de war'

De eindverantwoordelijkheid bij beslissingen op het veld moet volgens Van Hooijdonk bij de VAR liggen. Daar is Vermeulen het niet mee eens. "Dat kan niet, je kan niet alle verantwoordelijkheid weghalen bij de scheidsrechter. De spelers weten dan dat de scheidsrechter niet de baas is."

"Liever een slechte scheidsrechter dan een slechte VAR", reageert Van Hooijdonk.

"De VAR gaat niet alle fouten oplossen", aldus Vermeulen.

Ook Sparta-trainer Henk Fraser mengt zich in de discussie. "De scheidsrechter moet leidend zijn, maar als er twee zijn die blijkbaar niet de moeite nemen om beelden op aanraden van de VAR terug te kijken, is dat een kwalijke zaak."

'Als trainer haal je Ziyech er toch eerder af?'

Een ander opvallend punt uit het eredivisieweekend vond Van Hooijdonk het wisselbeleid van Ajax-trainer Erik ten Hag. Hij liet sterspelers Dusan Tadic en Hakim Ziyech de hele wedstrijd staan tegen AZ (5-0), waarna laatstgenoemde in de slotminuten een hamstringblessure opliep. Maximilian Wöber, Daley Blind en Kasper Dolberg werden wel voortijdig gewisseld.

'Als trainer haal je Ziyech toch eerder naar de kant?'

"Als er een keer een stand was waarbij je je twee beste spelers rust kon geven, was het nu", zegt Van Hooijdonk. "Nu gunt hij Perr Schuurs speeltijd voor Wöber, die ook niet overloopt van speelminuten. Blind kan je ook wel laten spelen."

"Jij haalt Ziyech er toch af als trainer?" vraagt Van Hooijdonk aan Fraser. "Ja, klopt", bevestigt de Sparta-coach. "Achteraf zeker..."

Het Oranje van Van Hooijdonk

De gasten aan tafel genieten van de ontwikkeling van PSV-rechtsback Denzel Dumfries, die zich dinsdag voor het eerst mag melden bij het Nederlands elftal. "Hij past zich overal makkelijk aan, zelfs bij PSV had hij geen moeite", aldus Fraser. "Hij is een moderne back, heeft een enorme drive, kan afstanden overbruggen, is technisch vaardig genoeg en heeft een goede voorzet."

Van Hooijdonk ziet in Dumfries meteen een basisspeler bij Oranje en neemt hem op in zijn opstelling voor de komende wedstrijd tegen Duitsland. "Het is toch klooien op die positie. Hans Hateboer hebben we gezien, Kenny Tete speelt niet bij Lyon. Dumfries voegt iets toe aan het elftal, fysiek en in de lucht en we kennen zijn aanvallende intenties."

Het ideale Oranje van Van Hooijdonk: Dumfries en Bergwijn debuteren

STER reclame