Wie wordt de opvolger van Pechtold? Zeker vijf mogelijke kandidaten worden genoemd
Nu Alexander Pechtold heeft bekendgemaakt op te stappen als leider van D66 is natuurlijk de vraag: wie volgt hem op? Wordt het een tussenpaus, of kiest D66 meteen voor een nieuwe leider voor de komende verkiezingen?
"Waarschijnlijk gaat D66 voor een tussenpaus die de boel bij elkaar houdt", zegt politiek verslaggever Ron Fresen. Zo'n 'tussenpaus' zou een ouder, ervaren fractielid kunnen zijn, zoals Paul van Meenen of Pia Dijkstra.
"De echte kanshebbers zullen voor het leiderschap wachten tot er een lijsttrekker gekozen moet worden", denkt Fresen. "Er is niet een gedoodverfde opvolger. In het kabinet en de Tweede Kamer heeft de partij een aantal kanshebbers."
Dinsdag kiezen de D66-Kamerleden een nieuwe fractievoorzitter. Er zoemen al een aantal namen rond. Een voorstelrondje:
Sjoerd Sjoerdsma
De 37-jarige Sjoerdsma is sinds 2012 Tweede Kamerlid voor D66. De buitenlandexpert heeft al meerdere campagnes voor de partij geleid.
Sjoerdsma is een van de meer ervaren jongere Tweede Kamerleden voor D66. Voordat hij in de Tweede Kamer kwam werkte hij als diplomaat, onder meer in Afghanistan en in de Palestijnse gebieden.
Rob Jetten
De 31-jarige Rob Jetten zit pas sinds vorig jaar in de Tweede Kamer. Hij is woordvoerder op de portefeuilles klimaat, energie en gas, spoor, democratische vernieuwing en economische zaken.
Pechtold noemde Jetten onlangs nog de "beste specialist in mijn fractie".
Op het partijcongres waar Pechtold aftrad, zei hij dat de Kamerfractie voldoende "ervaren mensen" telt, maar ook "jong talent". Hijzelf heeft weinig ervaring, maar wordt wel gezien als een groot talent, zelfs als een van de talenten die het stokje over zouden kunnen nemen.
Jetten, die bestuurskunde studeerde, was eerder beleidsmedewerker van de D66-fractie in de Eerste Kamer en voorzitter van de Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66.
Jan Paternotte
Jan Paternotte geldt als de derde kanshebber in de fractie. "Hij hielp in Amsterdam D66 aan de macht", zegt Fresen. Paternotte heeft bij D66 de portefeuille luchtvaart en integratie en is campagneleider.
De 34-jarige politicus is net als Jetten pas sinds vorig jaar Kamerlid, maar maakte naam als het gezicht van D66 in Amsterdam, waar hij van 2006 tot 2017 in de gemeenteraad zat. Hij begon met twee zetels en beleefde zijn moment van glorie toen D66 in 2014 met 14 zetels de grootste partij werd en na bijna zestig jaar een eind maakte aan de dominantie van de PvdA in Amsterdam.
De twee andere kanshebbers op het leiderschap zitten in het kabinet. Zij kunnen dus niet dinsdag al fractievoorzitter worden, maar kunnen op termijn wel opklimmen tot lijsttrekker en partijleider. Dit zijn de kanshebbers met een ministerspost:
Kajsa Ollongren
De 51-jarige Ollongren is sinds oktober vorig jaar vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Vorig jaar nam Ollongren de taken over van burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan toen hij zich ziek meldde, en later overleed. Van 2011 tot 2014 was ze als secretaris-generaal van Algemene Zaken drie jaar lang de ambtelijke rechterhand van premier Rutte.
"Ollongren is ook wel een risico, aangezien zij het gezicht is van het afschaffen van het referendum, waar D66 mee om de oren wordt geslagen", zegt Fresen.
Sigrid Kaag
De tweede minister die wordt genoemd is Sigrid Kaag. De 57-jarige oud-VN-diplomate is namens D66 minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Begin dit jaar was ze ook waarnemend minister van Buitenlandse Zaken.
"Kaag zou wel eens een serieuze kanshebber kunnen worden, áls ze het wil tenminste", zegt Fresen. "Ze is wel een echte D66-politicus met een sterk internationaal profiel." Het zwakke punt is het gebrek aan Haagse ervaring, zegt Fresen. "Ook is het de vraag of ze sterk is op de sociaal-economische onderwerpen."
Ze vestigde haar naam in 2013 en 2014 toen ze de ontwapeningscommissie leidde die toezag op de vernietiging van chemisch wapens in Syrië. Vorige week deed ze van zich spreken met de Abel Herzberglezing, waar ze een krachtig pleidooi voor kosmopolitisme en tegen eng nationalisme hield.