NOS Schaatsen

Kramer en Wüst rijden tussen schaatsjeugd op NK voor clubs

Schaatstoppers kunnen tijdens NK iets terug doen voor hun club

Met een kampioenschap tussen de beste clubs van Nederland is het nieuwe schaatsseizoen op gang geschoten. Op het ijs in Thialf verschenen niet alleen de talenten van allerlei ijsverenigingen, ook een deel van de wereldtop liet zich zien tijdens de eerste editie van het evenement.

Ireen Wüst verdedigde de eer van IJsclub Tilburg, Sven Kramer deed mee namens HCH uit Heerenveen en coach Jac Orie begeleidde de pupillen van hardrijvereniging Den Haag-Westland.

Kramer spreekt van een 'superinitiatief'. "Ik denk dat het de kinderen alleen maar motiveert om nog meer te sporten. Normaal gesproken rijden wij alleen EK's, WK's en de wereldbeker. Dat is een ver-van-mijn-bed-show voor de kinderen. Nu kunnen ze ons aanraken en kunnen we met hun onze club verdedigen."

Antoinette de Jong

De kampioenen van de toekomst rijden immers hun rondjes in de verenigingen en krijgen met dit kampioenschap de kans een keer in het grote Thialf te rijden.

Net als Kramer is ook Orie zeer te spreken over het initiatief. "Er zijn heel veel junioren die nog nooit in Heerenveen gereden hebben, die vinden het stiekem wel spannend."

Kramer: "Als je jong bent, staat of valt je hele carrière met de club. Het is belangrijk om dat in stand te houden, maar naarmate je verder groeit, wordt die binding helaas minder. Ik schaats bij Lotto-Jumbo, dat is mijn team. Maar nu kan ik wat terugdoen en dat is leuk."

Winst voor Schaatsvereniging Lekstreek

Kramer hielp HCH niet aan de overwinning, die ging naar Schaatsvereniging Lekstreek, de club van onder anderen Patrick Roest, de wereldkampioen allround. Roest snoepte Kramer bovendien het baanrecord af op de 3.000 meter.

Het geeft een heel lekker gevoel om zo'n tijd neer te zetten tegen Sven.

Patrick Roest over zijn baanrecord

"Dat is jammer", zegt Kramer. "Maar als ik het van iemand had verwacht, is het Patrick. Ik zie hem elke dag van dichtbij groeien, dus het is geen grote verrassing voor mij. Maar dan vind ik het nog steeds niet leuk."

Roest is blij dat zijn 3.38,71 in de catacomben van het stadion wordt toegevoegd aan de baanrecords. "Het is mooi om je naam ertussen te hebben staan."

"Ik was goed zenuwachtig", vervolgt Roest, "dat is altijd zo aan het begin van het seizoen, want je moet op nul beginnen. Het geeft een heel lekker gevoel om zo'n tijd neer te zetten tegen Sven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl