Directeur Thialf steekt hand in eigen boezem: ijs is niet altijd een tien
De kritiek was niet mals. Kjeld Nuis klaagde vorige week op Twitter al over de kwaliteit van de ijsvloer in Thialf en Douwe de Vries deed er vandaag nog een schepje bovenop. Thialf-directeur Marc Winters erkent dat de topschaatsers een punt hebben.
"Je ziet in het nieuwe Thialf dat de ijskwaliteit op sommige dagen uitstekend is. Maar soms wisselt het te veel...", aldus Winters.
"Een goed voorbeeld is het OKT van vorig jaar. De eerste dag zou ik misschien een vier geven. De laatste dag rijdt Kjeld Nuis een wereldrecord laagland op de 1.000 meter en dan krijgt het een tien. Maar je wilt elke dag een tien."
Sinds Thialf in 1987 als eerste Nederlandse ijsbaan werd overdekt, is het ovaal in Heerenveen de onbetwiste schaatstempel van de wereld. Qua prestaties zijn de hooglandbanen van Salt Lake City en Calgary Thialf al lang voorbij, maar aan de sfeer kan geen ijsstadion tippen.
Toch ging Thialf op de schop. De verouderde hal was aan vervanging toe en met een aantal technische hoogstandjes hoopte de directie het prestatieve gat met de Noord-Amerikaanse hallen te dichten. Op 27 januari 2017 werd de nieuwe hal geopend.
Beert Boomsma is al jaren de ijsmeester van Thialf en zwaait ook in het nieuwe onderkomen de scepter. Maar dat gaat niet altijd vanzelf.
'Elke keer een stapje'
"Ook in het oude Thialf hebben we er jaren over gedaan om elke keer weer een stapje te maken met het ijs", legt Winters uit. "Op het moment dat je een nieuw ijsstadion neerzet, zet je een compleet nieuwe situatie neer."
"Niet alleen de installatie. Het dak is hol in plaats van bol, de luchtdroging is anders, de luchtstromen zijn anders. De machinerie heeft veel meer variabelen dan in de oude situatie."
"Er zitten heel goede dagen tussen. Dat krijg ik ook teruggekoppeld van schaatsers en coaches. Maar het is te weinig constant op dit moment. Dat is jammer."
En dat baart Winters zorgen. "Die continuïteit. Schaatsers testen dingen uit, nieuw materiaal. Als de ijskwaliteit verschilt per trainingsdag, dan kun je daar geen conclusies uit trekken. Maar ik heb alle vertrouwen dat het de komende weken beter gaat."
"Vergeet ook niet dat de beleving van ijs een subjectieve beleving is. Ik bagatelliseer niets. Iedere schaatser heeft zijn waarheid. Maar ik merk ook dat de ene schaatser het helemaal niets vindt en de ander vindt het top."