Jason van Dyke AFP

De Amerikaanse agent die in 2014 een zwarte jongen van 17 doodschoot in Chicago, is door de rechtbankjury schuldig bevonden aan doodslag. Jason van Dyke schoot zestien keer op de Laquan McDonald.

Van Dyke werd eerst beschuldigd van moord, maar de juryleden geloven dat de agent zich bedreigd voelde, omdat de jongen een mes bij zich droeg en zou hebben geweigerd dat neer te leggen. Toch noemt de jury het schieten onnodig en onverantwoord en daarom is Van Dyke schuldig bevonden aan doodslag.

Het is voor het eerst in vijftig jaar dat een agent in Chicago schuldig is bevonden aan doodslag. Daar staat een celstraf op van maximaal twintig jaar. De rechtbank beslist uiteindelijk welke straf Van Dyke krijgt.

Demonstranten reageerden opgelucht op het besluit van de jury, maar de protesten tegen politiegeweld gaan door:

Demonstrant na vonnis tegen agent: 'Nog steeds werk aan de winkel'

Beelden waarop te zien is hoe Laquan McDonald wordt doodgeschoten, werden een jaar na de gebeurtenis vrijgegeven. Dat leidde toen tot veel woede en protesten, vooral onder Afro-Amerikanen. Maandenlang gingen mensen in verschillende Amerikaanse steden de straat op om te protesteren tegen politiegeweld.

Ook werd de politiecommissaris van Chicago ontslagen na de openbaarmaking van de beelden.

STER reclame