De dood van de tiener leidde tot protesten in Chicago AFP

Burgemeester Emanuel van Chicago heeft de commissaris van politie ontslagen na de openbaarmaking van beelden van politiegeweld. In Chicago is onrust ontstaan na het vrijgeven van een video waarop te zien is hoe een blanke politieagent een zwarte tiener doodschiet.

Volgens Emanuel heeft het vertrouwen van de burgers in de politie van Chicago een flinke deuk opgelopen. "Dit vereist actie. We moeten concrete stappen zetten om te voorkomen dat dit in de toekomst nog eens gebeurt", zei de burgemeester. Ook heeft hij bekendgemaakt dat er een speciale commissie komt die onderzoek gaat doen naar de aansprakelijkheid van de politie.

Zestien keer

In Chicago gingen vorige week honderden Amerikanen de straat op uit woede over de beelden van de schietpartij. In de video is te zien dat een 37-jarige politieman zestien keer schiet op de 17-jarige Laquan McDonald. De jongen zou een mes bij zich hebben gehad en hebben geweigerd dat neer te leggen.

De schietpartij was al ruim een jaar geleden. De beelden werden pas vorige week openbaar gemaakt op last van een rechter. De politie wilde die "in het belang van het onderzoek" niet vrijgeven. 

De agent die de jongen neerschoot, is aangeklaagd voor moord en hij is geschorst.

STER reclame