Protesten Chicago na vrijgeven beelden schietpartij

In de Amerikaanse stad Chicago zijn enkele honderden mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen politiegeweld. De aanleiding is een video die vandaag werd vrijgegeven, waarin te zien is dat een blanke politieagent een zwarte tiener doodschiet.

Het incident gebeurde vorig jaar oktober. Volgens de politie had de tiener een mes bij zich en weigerde hij dat neer te leggen, waarna de agent zestien keer op de jongen schoot. De schietpartij is gefilmd met een dashcam. Naast de jongen werd een mes gevonden.

Let op: de onderstaande beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

De dashcambeelden van de schietpartij in Chicago

De politie wilde de beelden in het belang van het onderzoek naar de zaak niet vrijgeven, maar vorige week oordeelde een Amerikaanse rechter dat de beelden alsnog moesten worden geopenbaard. De 37-jarige politieman is aangeklaagd voor moord en zijn werkgever heeft hem geschorst.

De familie van het slachtoffer, de 17-jarige Laquan McDonald, roept op tot kalmte. De advocaat van de familie zegt dat ze de woede begrijpen, maar dat nog meer geweld niets oplost. "Als je wilt demonstreren, doe het dan vreedzaam", zegt de advocaat namens de familie. Ook de burgemeester van de stad roept op tot vreedzaam protest.

Ferguson

De schietpartij doet denken aan recente voorvallen in de Verenigde Staten. Vorig jaar werd in de stad Ferguson ook een zwarte tiener doodgeschoten door een blanke agent en dat leidde tot massale protesten.

Afgelopen voorjaar kwam een zwarte man om het leven nadat hij tijdens zijn arrestatie gewond was geraakt. Ook toen gingen mensen de straat op om te demonstreren tegen het politiegeweld. 

Sinds anderhalve week is het onrustig in de stad Minneapolis, nadat daar een ongewapende zwarte man was doodgeschoten door politieagenten.

STER reclame