De politie levert een van de verdachten af bij een rechtbank
NOS NieuwsAangepast

'Nieuwe Duitse rechtsextremistische groep wilde rechtsstaat omverwerpen'

In Duitsland zijn vanochtend zes rechtsextremisten opgepakt. Ze zouden lid zijn van een vermoedelijk vorige maand opgerichte terroristische groep die zich 'Revolution Chemnitz' noemt.

De leden wilden met aanslagen op onder meer buitenlanders, politici en vertegenwoordigers van de 'gevestigde orde' de rechtsstaat ontwrichten, zegt het Duitse Openbaar Ministerie.

Uit afgeluisterde gesprekken zou woensdag 3 oktober naar voren zijn gekomen als de dag waarop de groep wilde toeslaan. Dan is het de Dag van de Duitse Eenheid, een nationale feestdag. Details zijn niet bekendgemaakt.

Een zevende verdachte is al op 14 september in Chemnitz opgepakt. Met vijf vandaag opgepakte mannen zou hij die dag met flessen en een stroomstootwapen buitenlanders hebben aangevallen en verwond. Ze deden zich daarbij voor als burgerwacht.

'Elite'

De Süddeutsche Zeitung schrijft dat uit telefoon- en chatverkeer is gebleken dat de leden van Revolution Chemnitz verder wilden gaan dan de extreemrechtse terreurgroep NSU. Die wilde destijds angst zaaien door mensen van buitenlandse afkomst te vermoorden.

De leden van Revolution Chemnitz wilden de rechtsstaat ontwrichten, schrijft de krant, met aanslagen op buitenlanders, politici en ook journalisten. De leden komen uit hooligan-, skinhead- en neonazigroepen en beschouwden zich als de elite van extreemrechts in Duitsland.

Het OM besloot in te grijpen toen de leden op zoek gingen naar vuurwapens.

Huiszoekingen

De politie viel vanochtend op verscheidene plekken in de deelstaten Saksen en Beieren huizen en andere gebouwen binnen. Vuurwapens zijn niet gevonden, wel gummiknuppels en een luchtdrukgeweer.

In Chemnitz was het eind augustus onrustig door demonstraties van rechtsextremisten, neonazi's en linkse activisten. De aanleiding was de dood van een Duitser, die waarschijnlijk door een migrant is doodgestoken. Rechtsextremisten gingen daarna de straat op om te protesteren tegen het vluchtelingenbeleid en dat leidde weer tot linkse tegenbetogingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl