Ravage op Sulawesi, omvang ramp nog steeds onduidelijk
De Indonesische autoriteiten en de hulpverleners kunnen twee dagen na de aardbeving en de tsunami op Sulawesi nog slechts gissen naar het aantal slachtoffers en de omvang van de schade. De situatie in de stad Palu is dramatisch en uit satellietbeelden blijkt dat er tot in de verre omtrek een ravage is aangericht. Het aantal slachtoffers zou tot in de duizenden kunnen lopen. Het Rode Kruis denkt pas morgen de afgelegen gebieden te bereiken.
Alle berichten die nu binnenkomen gaan over Palu, een stad met zo'n 350.000 inwoners. Daar zijn zeker 820 mensen om het leven gekomen en honderden gewonden gevallen. Gevreesd wordt dat er nog honderden mensen onder het puin van ingestorte gebouwen liggen.
De rest van het aardbevingsgebied is nauwelijks bereikbaar voor hulpverlening. Wegen zijn onbegaanbaar door aardverschuivingen en modderstromen. Contact is bijna onmogelijk, omdat op veel plaatsen de stroom is uitgevallen.
Zorgen over buitengebieden
Alleen satellietbeelden kunnen een verhaal vertellen over de geïsoleerde regio's, vertelt correspondent Michel Maas. "Daarop is te zien dat er veel is ingestort, maar meer weten we niet."
Het Rode Kruis heeft nauwelijks contact met gebieden buiten Palu. "Er zijn reddingsteams onderweg, maar we maken ons grote zorgen", zegt een woordvoerder.
De beelden uit Palu voorspellen weinig goeds voor de situatie in de rest van het rampgebied. Huizen, hotels en winkelcentra zijn ingestort door de aardbeving en de gebouwen aan de kust die daarna nog overeind stonden, zijn weggespoeld door het geweld van de tsunami.
Het Indonesische Rode Kruis heeft inmiddels Donggala, waar zo'n 300.000 mensen wonen, kunnen bereiken. Eerste beelden op Twitter laten zien dat er van de kustlijn weinig over is:
Het is moeilijk inschatten hoe de situatie is in plaatsen die verder van de kust liggen. "We hebben onlangs natuurlijk Lombok gehad", zegt Maas. "Daar zijn veel slachtoffers gevallen in de buitengebieden. Hele dorpen zijn daar ingestort. Veel mensen lagen bedolven onder het puin. Dat is hier ook goed mogelijk, maar we weten het gewoon niet."
Negen vrachtvliegtuigen
Ondertussen wordt de situatie in Palu met de dag nijpender, zegt Maas. "De hulpverlening begint nu wel op gang te komen, maar de enige hulpgoederen die binnengebracht worden, komen met Hercules-vliegtuigen van het leger. Daar hebben ze er maar negen van. Dat is lang niet genoeg om iedereen van dekens, tenten, water en voedsel te voorzien."
De Indonesische president Joko Widodo bezocht vandaag het aardbevingsgebied. "Er zijn veel uitdagingen", zei hij in Palu. "We hebben veel te doen, maar de situatie maakt het lastig." Hij voegde eraan toe dat het vliegveld van Palu nog steeds niet open kan.
Voedsel en benzine
De inwoners van Palu kampen met tekorten aan zaken als voedsel en benzine. Maas: "Je merkt dat er tekorten ontstaan. Ik sprak met mensen die al twee dagen Oreo-koekjes eten omdat er niks anders is in het huis waar ze schuilen."
Plunderaars slaan ook toe. De Indonesische televisie toonde beelden van mensen die een ingestort winkelcentrum in Palu leeghalen. Ze namen kleding en elektronica mee. "Waarschijnlijk is het een mix van noodzaak en een buitenkansje."
Ook is te zien dat mensen benzine uit gestrande auto's halen. "Die kunnen ze gebruiken voor generatoren, zodat ze kunnen koken", aldus Maas. "En ze kunnen hun brommers ermee vullen."