NOS WielrennenAangepast

Van Vleuten reed WK uit met breuk in knie: 'Ik was zó goed'

Van Vleuten: 'Mijn knie is nu helemaal aan barrels'

Tot de voorspelde tweestrijd tussen Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten bij de WK-wegwedstrijd in het Oostenrijkse Innsbruck kwam het niet. En dat had veel te maken met de gevolgen van een valpartij van de laatste.

Na afloop bleek in het ziekenhuis dat dat ze bij haar val een scheur in haar knie had opgelopen. Ook was een stukje bot waar de kruisband aan vastzit afgebroken.

Desondanks voltooide Van Vleuten de wedstrijd en eindigde daarin zelfs als zevende.

"Ik kon echt niet geloven wat ik in het ziekenhuis zag op de foto's", zo vertelde Van Vleuten na haar ziekenhuisbezoek bij Radio Langs de Lijn. "Het was een valpartij van niets. Ze vielen voor me en ik had eigenlijk het gevoel dat ik gewoon wat gek van mijn fiets was gestapt. Maar de foto's liegen niet."

Zeker drie maanden revalidatie staan Van Vleuten te wachten. "Maandag heb ik een afspraak staan in het ziekenhuis. Goede kans dat ze meteen gaan opereren. En dan wordt het revalideren. Mijn vakantieplannen kunnen in ieder geval de koelkast in."

Van Vleuten kwam bij de wereldtitelstrijd na 55 kilometer ten val, maar reed ondanks forse knieklachten de race wel uit en werd zelfs nog zevende.

Zij opende zelfs de aanval op 43 kilometer van de finish, waarna Van der Breggen de aanval overnam. "Ik ben vanzelfsprekend teleurgesteld voor mezelf, maar ik ben blij voor Anna. We waren allebei outstanding. Bij de val zag mijn knie er raar uit en wist ik dat ik niet honderd procent meer was."

Knie 'uit de kom'

Direct na de wegwedstrijd vertelde ze ook al over de valpartij en hoe ze de wereldtitelstrijd tot een einde had gebracht. Ze deed haar verhaal in een rolstoel.

"Ik probeerde mezelf op te vangen", aldus Van Vleuten. "Toen is de knie als het ware uit de kom gegaan. De knie kwam in ieder geval naast mijn been terecht."

Van Dijk en Van Vleuten tegen het asfalt

"Eerst dacht ik: einde WK. Maar ik ben toch weer op de fiets gestapt en eigenlijk werd het niet erger. Nou ja, in het begin kon ik maar met een been vermogen leveren. Toen heb ik ook meteen gecommuniceerd naar de ploeg dat het niet goed was."

"Nu maak ik me wel zorgen over mijn knie", aldus de door pijn bevangen Van Vleuten, die op dat moment nog niet op de hoogte was van de diagnose. Maar het is toch vooral de teleurstelling over het mislopen van de wereldtitel die pijn doet.

'Als Nederland heel goed gedaan'

"Ik voelde me zó goed. En nog steeds ben ik zó goed, ook al kan ik nu niet meer lopen. Maar uiteindelijk heb ik toch nog een voorzet kunnen geven voor Anna. Er is heel veel geschreven over onze teamtactiek, maar ik denk dat we het als Nederland heel goed hebben gedaan."

Bondscoach Veneberg over wereldtitel: 'Scenario had ook voor Annemiek kunnen gelden'

Bondscoach Thorwald Veneberg kon alleen maar tevreden zijn over het tactische verloop van de wedstrijd. "Wat een fantastisch team. Afgezien van de valpartij van Ellen en Annemiek liep alles volgens plan."

Hoewel Veneberg voorafgaand aan de wegwedstrijd aangaf zich absoluut geen zorgen te maken over de rivaliteit tussen Van Vleuten en Van der Breggen, zal het scenario van het afgelopen EK ongetwijfeld wel eens door zijn hoofd zijn geschoten.

Geen tweede 'Glasgow'

In Glasgow, waar Van Vleuten overigens afwezig was, reed de Nederlandse ploeg in de slotronde een gat dicht op de ontsnapte Van der Breggen. De Italiaanse Marta Bastianelli won.

Net als toen werd in Innsbruck zonder 'oortjes' gereden en dus had Veneberg een ingenieus codesysteem uitgedacht om zijn rensters te informeren. Langs de kant van de weg hielden stafleden een bord omhoog, met codes. "Code 2 stond voor aanvallen. Die hebben we twee ronden voor het einde gebruikt. Eerst ging Lucinda, daarna Annemiek en uiteindelijk Anna. Dat zij zó hard zou gaan, had ik ook niet verwacht."

'Goed gerevancheerd'

Toen Van der Breggen eenmaal het gat geslagen had, hielden de anderen de benen stil. "Ik was ervan overtuigd dat ze elkaar de overwinning gunden", zei Veneberg. "Maar Annemiek was net zo goed als Anna, hoor. Dit scenario had net zo goed voor haar hebben kunnen gelden."

Brand: 'We hebben ons goed gerevancheerd'

Lucinda Brand had in de koers regelmatig contact met Van Vleuten en moedigde haar aan om het beste uit zichzelf te halen. "Ik denk dat we een heel mooie ploegprestatie hebben neergezet vandaag", concludeerde Brand. "We zijn dit jaar ook al flink afgezeken, ik denk dat we ons goed hebben gerevancheerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl