Van der Breggen pakt wereldtitel na fantastische solo Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Anna van der Breggen heeft op grootse wijze de wereldtitel op de weg in de wacht gesleept. De olympisch kampioene kwam in de 156,2 kilometer lange wedstrijd in en rond Innsbruck solo over de finish.

De Australische Amanda Spratt kwam pas 3 minuut 42 later over de finish en pakte zilver, de Italiaanse Tatiana Guderzo pakte brons op 5.26. Alleen Jeannie Longo pakte in 1989 eens de wereldtitel met een groter verschil (4.05) op de nummer twee.

De huldiging van Van der Breggen

De rensters kregen vier beklimmingen te verteren, eerst een van 2,6 kilometer à 10,5 procent en daarna, in drie lokale ronden, telkens een klim van 7,9 kilometer à 5,7 procent.

Bij de derde beklimming opende Annemiek van Vleuten de aanval op vijf leidsters met onder anderen de Amerikaanse Coryn Rivera en de Australische Amanda Spratt.

Van der Breggen nam het stokje over met nog 40 kilometer te gaan, reed bergop het gat van 1.05 met de vijf in een oogwenk dicht en schudde ze allemaal nog voor de top af.

Na vier keer zilver eindelijk goud

Van der Breggen moest weliswaar nog 38 kilometer solo afleggen, maar haar eerste wereldtitel kwam geen moment in gevaar.

De Zwolse bleef vier keer steken op de tweede plaats (drie keer op de individuele tijdrit en één keer bij de wegwedstrijd). Twee jaar geleden werd ze olympisch kampioen op de weg in de Rio de Janeiro.

Van Dijk en Van Vleuten tegen het asfalt

STER reclame