NOS Wielrennen

Bastianelli troeft Oranje-rensters af in EK op de weg

Nederland domineert EK op de weg, maar wint niet

Marta Bastianelli heeft de Europese titel op de weg bemachtigd. De 31-jarige Italiaanse verschalkte na negen rondjes van ruim veertien kilometer draaien en keren door Glasgow maar liefst vier Nederlandse rensters.

De wereldkampioene van 2007 spurtte vlak voor het einde met machtige pedaalslagen weg bij Marianne Vos, Anna van der Breggen, Floortje Mackaij en Lorena Wiebes. Vos finishte als tweede, gevolgd door de Duitse Lisa Brennauer.

Oranje gekleurde koers

Het 130 kilometer lange parcours door de Schotse stad was al vrij lastig en de Nederlandse ploeg zocht veelvuldig de aanval en schroefde het tempo flink op. Een spervuur aan demarrages kleurde de koers en altijd zat er wel een oranje shirt bij. Ook de Britsen waren actief met een lange solo van de pas 19-jarige Sophie Wright.

Getty Images
Marta Bastianelli huilt van geluk

Nadat Sabrina Stultiens, Lucinda Brand en Chantal Blaak zich al veelvuldig van voren hadden laten zien, ging Van der Breggen in de voorlaatste ronde op de pedalen staan. De Europees kampioene van 2016 kreeg de Italiaanse Elisa Longo Borghini en even later de Britse Daniella Rowe met zich mee.

En dat laatste zinde de Nederlandse ploeg niet. Mackaij werd naar voren gestuurd en haakte samen met de Française Aude Biannic aan bij de drie koploopsters. Erachter voerde ook in het peloton de kleur oranje de boventoon.

Nederlands plan valt in het water

Op dat moment viel het tactische plan van Nederland echter geheel in duigen. Van der Breggen sprong opnieuw weg en kreeg alleen Longo Borghini met zich mee. De snelle Britse was nu gelost, maar gek genoeg wilde Van der Breggen niet samenwerken met de tragere Italiaanse.

Helemaal onbegrijpelijk was het dat de oranje-trein in het peloton meewerkte in de achtervolging. Het gevolg was dat alles bij elkaar kwam en Bastianelli de sprint met het grootste gemak won. "Toen Bastianelli aanzette, zag ik dat zij meer snelheid in de benen had dan ik", reageerde Vos na afloop.

Van der Breggen was dicht bij de zege, maar juist toen zij er met Longo Borghini vandoor ging werkte de Nederlandse trein in het peloton om het gat te dichten. "Er was geen communicatie deze wedstrijd. We wisten helemaal niks", zegt ze over het ontbreken van oortjes tijdens de koers.

"Ik had er vertrouwen in nadat ik was weggereden, maar zonder communicatie weten mijn ploeggenoten dat niet. Vanaf de motor en vanaf de zijkant hoorden we ook niets", aldus Van der Breggen, die de Nederlandse eindklassering betreurt. "Ik denk dat we echt goed gekoerst hebben, maar we kwamen hier om te winnen."

Vos is het eens met haar teamgenoot: "Achteraf zie je momenten waarop je het misschien anders doet", zegt de nummer twee. "Als Nederland strijden we voor de titel, dan is zilver niet iets waar je enorm euforisch over bent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl