Kavanaugh op de hoorzitting over zijn vermeende seksuele misdragingen Reuters

President Trump heeft de FBI opdracht gegeven om aanvullend onderzoek te doen naar rechter Brett Kavanaugh, zijn kandidaat voor het Hooggerechtshof. Het in omvang beperkte onderzoek naar de beschuldigingen van seksueel wangedrag moet binnen een week zijn afgerond. Tot die tijd zal er in de Senaat niet gestemd worden over de benoeming van Kavanaugh.

De Senaatscommissie voor Justitie heeft Kavanaugh voorgedragen als kandidaat aan de voltallige Senaat, die nog moet instemmen met de benoeming. De voordracht van de conservatieve Republikein volgde een dag nadat hij zich bij een openbare hoorzitting moest verdedigen tegen beschuldigingen van aanranding.

Het was tot op het laatste moment onduidelijk of Kavanaugh zou worden voorgedragen. De Republikeinen hebben een nipte meerderheid in de Senaatscommissie en de doorslaggevende stem kwam van de openlijk kritische Republikein Jeff Flake. Hij zei pas bij aanvang van de vergadering dat hij voor Kavanaugh zou gaan stemmen.

Flake aarzelde, maar stemde voor

Senator Flake kreeg van twee vrouwen in de lift van het Congres de volle laag nadat hij had bekendgemaakt de nominatie van Kavanaugh te zullen steunen. Op de vergadering diende Flake wel nog een motie in, waarin hij, net als veel Democraten, vroeg om een beperkt onderzoek van de FBI naar de aantijgingen tegen Kavanaugh. Als dat onderzoek er niet zou komen wilde hij niet beloven dat hij achter Kavanaugh zou staan.

'Republikeinen hebben haast'

De Republikeinen hebben haast met de benoeming, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Op 6 november gaat Amerika naar de stembus en kunnen de Republikeinen hun meerderheid in de Senaat kwijtraken. Ze zijn doodsbenauwd dat de Democraten dit proces eindeloos traineren, dus ze willen dit dus zo snel mogelijk geregeld hebben."

De Republikeinen hebben in de Senaat een meerderheid van twee zetels. Het is nog niet te zeggen of de meerderheid uiteindelijk ook zal instemmen met de benoeming, zegt Van der Horst.

Flake blijft een onzekere factor voor de Republikeinen. "Hij heeft zich al vaker kritisch uitgesproken over Trump en heeft zich niet herkiesbaar gesteld. Ook is het nog onzeker wat de Republikeinse senatoren Susan Collins en Lisa Murkowski gaan doen, die hebben zich in het verleden ook al vaker niet aan de lijn van hun partij gehouden."

De vrouw die Kavanaugh beschuldigt, Christine Blasey Ford, hield bij de hoorzitting vol dat zij er "100 procent zeker" van is dat zij op 15-jarige leeftijd is overrompeld en aangerand door een destijds 17-jarige Kavanaugh. Na Ford hebben zich nog twee vrouwen gemeld die persoonlijk of indirect te maken hebben gehad met seksueel wangedrag van Kavanaugh in zijn studententijd.

De advocaat van Ford is tevreden dat er een onderzoek komt, maar zegt dat het niet in tijd en reikwijdte beperkt moet worden zoals nu wel het geval is.

Politieke aanval

Kavanaugh ontkende alle aantijgingen met klem. Hij noemde de beschuldigingen tegen hem "een berekenende en georganiseerde politieke aanval", ingezet door de Democraten die zijn levenslange aanstelling bij Amerika's hoogste rechtsorgaan willen voorkomen.

STER reclame