NOS NieuwsAangepast

Emotionele rechter Kavanaugh houdt vol: 'Ik ben onschuldig'

Christine Blasey Ford: ik ben doodsbang

"Ik wil hier niet zitten, want ik ben doodsbang, maar ik zie het als mijn burgerplicht." Met krakende stem en versnelde ademhaling sprak een hoorbaar geëmotioneerde Christine Blasey Ford voor de Amerikaanse Senaatscommissie voor Justitie over de "traumatische aanranding" in haar puberteit door rechter Brett Kavanaugh, die is genomineerd voor het Hooggerechtshof.

Op verschillende momenten zei Ford dat zij er "absoluut zeker" van is dat zij is aangerand door Kavanaugh, en hem niet verwart met iemand anders. Kavanaugh, die nu wordt gehoord, heeft ook vandaag weer alles ontkend. Hij herhaalde dat hij niets heeft misdaan en noemde de beschuldigingen tegen hem "een berekende en georganiseerde politieke aanval".

Kavanaugh verwees in het verhoor snikkend naar twee brieven met verklaringen over zijn persoonlijkheid en gedrag in respectievelijk zijn middelbare school- en studententijd, die zijn ondertekend door tientallen vrouwelijke kennissen uit die perioden. Met overslaande stem: "Zij zetten hun eigen reputatie op het spel voor mij."

Brett Kavanaugh: zo ben ik niet, zo was ik niet

Kavanaugh is door president Trump genomineerd voor het Hooggerechtshof vanwege zijn conservatieve signatuur. Die nominatie, waarover mogelijk morgen al door de Senaat wordt gestemd, wordt overschaduwd door beschuldigingen van seksueel wangedrag in zijn jeugd en studententijd door drie vrouwen.

De eerste beschuldiging, van Ford was de aanleiding voor de openbare hoorzitting. Haar beschuldiging, die ruim 35 jaar na de vermeende gebeurtenissen naar buiten komt, is inzet geworden van een hooglopend politiek steekspel tussen de Democraten en Republikeinen.

Geen bewijs

De Democraten vinden dat Kavanaugh vanwege deze beschuldigingen niet kan toetreden tot het hoogste rechtsorgaan van de VS, waarvan hij de rest van zijn leven lid zou kunnen blijven. De Republikeinen twijfelen aan de waarheid van Fords beschuldigingen. Volgens hen is er geen bewijs voor de aanranding.

Bovendien verwijten zij de Democratische senator Dianne Feinstein dat zij een aantal maanden heeft gewacht met het naar buiten brengen van de brief die Ford haar van de zomer stuurde en waarin zij haar beschuldigingen kenbaar maakt. Feinstein zegt dat Ford haar om vertrouwelijkheid had gevraagd.

Hoe politiek beladen de kwestie-Kavanaugh is, werd al duidelijk toen de Republikeinse commissievoorzitter Chuck Grassley de zitting opende, gevolgd door een verklaring van Feinstein. Hoewel Kavanaugh zelf en Ford de enige getuigen op de hoorzitting zijn, werden de beschuldigingen van de twee andere vrouwen door beide senatoren aangehaald om het eigen gelijk te bevestigen.

Penis

Eén beschuldiging luidt dat een dronken Kavanaugh op een studentenfeest zijn penis voor het gezicht heeft gehouden van Deborah Ramirez (inmiddels 52). De 51-jarige Julie Swetnick beschuldigt Kavanaugh niet direct, maar suggereert dat hij bijdroeg aan een klimaat van extreem seksueel misbruik van vrouwen. Ook zou hij vrouwen hebben beneveld met drugs en alcohol. Daarover zegt Kavanaugh: "Dat Swetnick-ding is een grap, een farce."

Republikein Grassley zei dat de twee vrouwen niet wilden verschijnen op een hoorzitting, ondanks verschillende verzoeken aan hun advocaat. Feinstein wees hem er vervolgens op dat de drie vrouwen hebben gevraagd om een onderzoek van de FBI, en hun beschuldigen kunnen ondersteunen met getuigen en bewijs, maar dat de Republikeinen daar niet aan willen.

'Plezier ten koste van mij'

De openingsverklaring van Ford was al voor de hoorzitting gepubliceerd. Hoewel zij niet afweek van die tekst, greep het voorlezen daarvan haar aan. Ze beschrijft hoe een 17-jarige dronken Kavanaugh haar op een bed heeft geduwd en, in bijzijn van zijn vriend Mark Judge, haar heeft betast en geprobeerd heeft uit te kleden. Ze was toen 15.

Tijdens de eerste serie vragen verklaarde Ford waarom zij zo lang heeft gezwegen over het onderwerp. Ze zegt dat haar verhaal weliswaar niet eerder openbaar was, maar dat zij het wel besproken heeft in therapie. Gevraagd naar wat haar het meest is bijgebleven, zei Ford: "Het gelach van de twee jongens. Hoe zij plezier maakten ten koste van mij. Ik lag onder een van hen, terwijl twee vrienden lol maakten."

'Ik hou van bier'

Kavanaugh ontkende dat hij überhaupt op het bewuste feest was. Hij gaf wel toe dat hij als student graag dronk met vrienden. "We dronken bier. We hielden van bier. Ik hou nog steeds van bier." Hij ontkende daarentegen dat hij in zijn dronkenschap ooit vrouwen heeft belaagd, bewusteloos is geraakt door drank of zaken is vergeten na een drankgelag.

In zijn toespraak accentueerde Kavanaugh dat hij als student hard leerde, vrijwilligerswerk deed en veel sportte. Kavanaugh noemde zichzelf bovendien een familieman. De beschuldigingen vindt hij "verwoestend" voor zijn gezin. "Dit aan mijn dochters uitleggen, was het moeilijkste wat ik ooit heb gedaan."

FBI-onderzoek

Verder vroegen de Democraten aan Kavanaugh waarom er geen FBI-onderzoek is gedaan. Maar volgens Kavanaugh, en de Republikeinse commissievoorzitter Grassley, haalt zo'n onderzoek niets uit, omdat de FBI slechts verklaringen verzamelt van betrokkenen en daar een rapport van maakt, en geen officieel bewijs vergaart en conclusies trekt.

Republikeins senator Lindsey Graham: "Democraten kunnen ook zelf vragen om een FBI-onderzoek." In plaats daarvan plegen ze volgens hem karaktermoord om de benoeming van Kavanaugh te dwarsbomen: "Dit is de meest onethische schertsvertoning uit mijn hele politieke carrière. Dit is de hel."

Een eventueel FBI-onderzoek zou moeten worden aangevraagd door president Trump.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl