Korpschef van de Nationale Politie Akerboom heeft de ministerraad bijgepraat over de verijdelde aanslag
NOS NieuwsAangepast

NCTV: concrete dreiging van dit terreurnetwerk is weg

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zegt dat de concrete dreiging van het gisteren gearresteerde terroristische netwerk is weggenomen. Het onderzoek naar de groep is in volle gang, zegt Patricia Zorko, plaatsvervangend hoofd van de NCTV. Inhoudelijk wil ze er verder niets over zeggen.

Patricia Zorko (NCTV): concrete dreiging van dit netwerk is weggenomen

Vanmorgen zijn voor het begin van de ministerraad de premier en de betrokken ministers bijgepraat door de Nationale Politie en de AIVD, de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst. Minister Grapperhaus benadrukt dat de politie en de andere betrokken organisaties volledig zicht hadden op wat de terroristische cel aan het plannen was. "Hier is heel weloverwogen gehandeld", aldus de minister van Justitie en Veiligheid. In het belang van het onderzoek wil ook hij weinig details kwijt over de zaak.

De korpschef van de Nationale Politie Akerboom benadrukte ook dat de veiligheidsorganisaties, de politie en het Openbaar Ministerie "erbovenop" hebben gezeten. Het hoofd van de AIVD Bertholee wilde niet meer zeggen dan dat de diensten nauw samenwerken en bezig zijn met de veiligheid van Nederland.

Alert

De verijdelde aanslag is geen reden om het dreigingsniveau te verhogen; de kans op een aanslag is nog steeds reëel. In Nederland en Europa zijn jihadisten bezig met het beramen van aanslagen, zegt Zorko van de NCTV. De activiteiten van de gisteren opgepakte groep passen in dit beeld. "De kans op aanslagen is reëel, dus we zijn alert."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl