ANP
NOS NieuwsAangepast

Huiszoekingen na arrestatie zeven terreurverdachten afgerond

De politie heeft de huiszoekingen in het onderzoek naar de gearresteerde zeven terreurverdachten afgerond. In verband met het onderzoek worden er geen mededelingen gedaan over wat de huiszoekingen hebben opgeleverd.

Vandaag besluit de rechter-commissaris over de rechtmatigheid van de arrestaties. Volgende week wordt bepaald of de verdachten langer vast blijven zitten. Met de arrestatie van de zeven is volgens de politie de hele groep opgerold. Volgens de landelijke recherche hadden ze de meest serieuze aanslagplannen in Nederland tot nu toe.

De politie doorzocht woningen in Arnhem, Vlaardingen, Rotterdam en Huissen:

De verdachten werden gisteren aangehouden in Arnhem en Weert. Het gaat om drie Arnhemmers, twee Rotterdammers, een man uit Huissen en een verdachte uit Vlaardingen in de leeftijd van 21 tot 34 jaar. Ze hadden vijf handvuurwapens bij zich.

In Weert werden verdachten opgepakt op een parkeerplaats in de buurt van een vakantiepark. Ook werden daar drie auto's in beslag genomen, waaronder een gehuurde bus uit Frankrijk.

Burgemeester Jos Heijmans zegt dat in Weert vier verdachten zijn aangehouden. Volgens Heijmans verzetten de verdachten zich bij de arrestatie en werd er geschoten door de politie. Een verdachte raakte lichtgewond bij de arrestatie.

Een dag later reageren gasten van het vakantiepark verbaasd:

'Je verwacht het niet, maar je verwacht het eigenlijk nergens'

Volgens het Openbaar Ministerie wilde de groep een aanslag plegen op een groot evenement in Nederland en veel slachtoffers maken. Ook zouden ze op een andere plek een autobom tot ontploffing willen brengen.

Het OM zegt verder dat de groep actief bezig was met het verkrijgen van onderdelen voor explosieven. De Telegraaf meldt op basis van "een onbevestigd bericht" dat een grote partij kunstmest is onderschept.

Hardi N.

Drie van de verdachten zijn al langer bij justitie en veiligheidsdiensten bekend. Zij zijn eerder veroordeeld voor pogingen om uit te reizen.

De 34-jarige Hardi N. uit Arnhem wordt gezien als de spil van de organisatie. Hij werd in 2014 opgepakt en vorig jaar in hoger beroep veroordeeld voor het financieren van terrorisme en een poging tot uitreizen naar Syrië. In april 2018 startte het OM een strafrechtelijk onderzoek naar hem en zijn omgeving, na een tip van de AIVD.

Toen de groep concrete stappen ondernam om aan grote wapens zoals bomgordels en kalasjnikovs te komen, greep de politie in.

Verdachte verhuizingen

Bij RTV Rijnmond zegt burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, waar twee verdachten vandaan komen, dat er afgelopen zomer door de AIVD verdachte verhuisbewegingen zijn geconstateerd naar de regio Rotterdam. "Toen was er bij ons al een alarmsignaal afgegaan."

"Ik vind het verdrietig en triest dat deze lui zich op deze leeftijd niet bezighouden met het vormgeven van hun eigen leven", zegt Aboutaleb. "Ze mogen religieus zijn en in een hele strenge vorm ook, dat kan allemaal in Nederland. Maar houd je niet bezig met het verzamelen van wapens."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl