NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil ras en etniciteit kunnen meewegen bij aanvraag wapenvergunning

Het kabinet wil van mensen die een wapenvergunning aanvragen of verlengen, voortaan weten wat zijn of haar ras of etnische afkomst is. Ook kan de politie vragen naar persoonsgegevens als politieke, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen en gezondheidstoestand.

De nieuwe eisen staan in een wetsvoorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid uit juni, waar de Volkskrant nu over schrijft. De wijziging is nodig vanwege een nieuwe Europese vuurwapenrichtlijn, die werd opgesteld na terreuraanslagen, zoals die in Parijs van 2015.

De risicofactoren voor wapenbezit zijn volgens minister Grapperhaus "divers" en daarom is het nodig dat persoonsgegevens kunnen worden verwerkt zodat de politie een goede afweging kan maken bij het verstrekken van een wapenvergunning, staat in de toelichting bij de wet. De gegevens kunnen "tot dertig jaar" na vernietiging van het vuurwapen worden bekeken.

In een toelichting benadrukt het ministerie dat de korpschef bij de aanvraag van een wapenvergunning informatie krijgt uit verschillende bronnen. De korpschef moet daar persoonsgegevens als ras, etnische afkomst of religie kunnen verwerken. Dat betekent volgens Justitie en Veiligheid niet een-op-een dat deze gegevens van iedereen worden geregistreerd.

Bezwaren

Volgens de Volkskrant zijn er over de wet grote zorgen bij privacybeschermers en een groot deel van de Tweede Kamer. Ook in de regeringscoalitie zijn bezwaren, schrijft de krant.

Kamerlid Monica den Boer (D66) zegt in de krant dat "deze privacy-grens niet overschreden moet worden". "Het is volgens de minimumeisen van de Europese richtlijn ook niet nodig. We doen niet aan discriminatie en etnisch profileren, dus deze bijzondere persoonsgegevens moeten uit het wetsvoorstel."

Haar CDA-collega Chris van Dam kan zich "geen situatie voorstellen die rechtvaardigt dat dit zo in de wet wordt opgenomen". De Kamer heeft een groot aantal schriftelijke vragen gesteld aan de minister en die moet hij nog beantwoorden. Waarschijnlijk is later dit jaar een Kamerdebat over de wet.

Uit stukken die de krant via het klokkenluidersplatform Publeaks heeft gekregen blijkt bovendien dat er in ambtelijke kringen rond het Binnenhof verontrust is gereageerd.

Stigmatisering

Ook bij de Autoriteit Persoonsgegevens en de Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie KNSA wordt met onvrede gereageerd. Directeur Sander Duisterhof van de KNSA zegt in de krant dat de nieuwe registratie "een discriminerende en stigmatiserende werking" kan hebben.

De Autoriteit Persoonsgegevens zegt dat "de noodzaak van de verwerking van de persoonsgegevens vooralsnog onvoldoende is gemotiveerd".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl