Jesper Smink
NOS Sport

Judojonkie Smink niet bang voor ruzie met Van 't End

Of hij beter is dan de meer ervaren Noël van 't End? Judoka Jesper Smink lacht: "Ik doe gewoon mijn eigen ding. Hij ook. Het gaat wel goed nu, ik zie kansen. Ik moet gewoon zorgen dat ik als beste uit de bus kom." De twee komen vandaag bij de WK in actie in de klasse tot 90 kilogram.

Samen strijden ze twee jaar lang voor een plek bij de beste achttien op de wereldranglijst om in 2020 deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen in Japan, de bakermat van het judo. Maar, slechts een van hen mag er naartoe.

Van 't End staat momenteel 37ste en Smink 34ste. "Op een WK kan je een grote berg punten verdienen. Aan de andere kant is het een heel lang traject tot de Spelen", weet WK-debutant Smink.

Crescendo

De 20-jarige judoka is pas dit jaar overgestapt naar de senioren, maar zijn carrière gaat vooralsnog crescendo. Tijdens de grand prix in Den Haag beleefde hij zijn doorbraak in de gewichtsklasse tot 90 kilo. Hij won onverwacht brons.

Daar kwam in mei bij de grand prix in Hohhot nog een bronzen medaille bij. Met een gouden randje, want hij versloeg de heersend wereldkampioen Nemanja Majdov.

Noël van 't End in actie tijdens de EK in Tel Aviv

Smink is niet bang dat ook dit olympisch traject op ruzie uit zal draaien: "Ik ben er zelf niet mee bezig dat het op een tweestrijd uit zal draaien. Ik moet gewoon goed presteren."

Geregeld problemen en ruzies

In het verleden zorgden twee sterke judoka's in een gewichtsklasse geregeld voor problemen. In 2008 kwam het tot een rechtszaak omdat de Nederlandse judobond de voorkeur gaf aan de ervaren Dennis van der Geest in plaats van Grim Vuijsters voor de Spelen in China.

Vier jaar later streden Elisabeth Willebroordse en Anicka van Emden om een plek in de klasse tot 63 kilogram. Van Emden tekende toen protest aan wegens de keuze om Willebroordse naar de Spelen te laten gaan maar trok het protest later in.Vier jaar later mocht Van Emden alsnog naar de Spelen en won daar de enige judomedaille voor Nederland: brons.

Voor Rio stond de judobond ook voor een moeilijke keuze, tussen Marhinde Verkerk en Guusje Steenhuis (-78 kg). Steenhuis stond hoger op de ranglijst, maar de bond koos toen toch voor de ervaren Verkerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl