Guusje Steenhuis Orange Pictures

De Nederlandse judoploeg reist met het maximale aantal van achttien judoka's af naar de WK in Bakoe (20 t/m 27 september). Het is de grootste WK-ploeg ooit. Bondscoach Maarten Arens heeft zeven debutanten opgenomen in zijn selectie en ook dat is een unicum. Nooit eerder werden zoveel nieuwelingen opgeroepen.

Amber Gersjes, Dewy Karthaus, Sanne Vermeer, Hilde Jager, Roy Koffijberg, Tornike Tsjkadoea en Jesper Smink gaan voor het eerst meedoen aan de WK judo.

"Naast de bekende namen die we al vroeg hebben geselecteerd, maken we ook gebruik van de mogelijkheid om in een aantal klassen jonge judoka's te positioneren", aldus Arens. "Enerzijds omdat ze de afgelopen periode veel progressie hebben laten zien, maar ook met het oog op plaatsing voor de olympische mixteamwedstrijd in Tokio."

Henk Grol ANP

Steenhuis en Grol

Guusje Steenhuis, de nummer 1 van de wereld in de klasse tot 78 kilogram en Henk Grol (+100 kg), die in april nog EK-brons won, behoren ook tot de grootste Nederlandse WK-selectie ooit. Voor Grol wordt het zijn eerste WK in de gewichtsklasse boven de 100 kilogram.

Kim Polling (-70 kg) en Tessie Savelkouls (+78 kg) moeten de WK aan zich voorbij laten gaan. Polling heeft een hernia en moet zelfs de rest van het seizoen aan zich voorbij laten gaan. Savelkouls, winnares van brons op de EK, ondervindt hinder van een schouderblessure.

De Nederlandse judoploeg haalde vorig jaar op de WK in Boedapest geen enkele medaille. Een zwaar teleurgestelde bondscoach Arens zei toen dat hij bouwde aan een nieuwe ploeg en dat dat nu eenmaal tijd nodig had.

Arens: dit WK judo is echt tegenvallend

STER reclame