De herdenking in Oss ANP

Honderden mensen, onder wie veel jonge kinderen, woonden vanavond in Oss de herdenking bij voor de slachtoffers van het bakfietsongeluk van vanochtend. Vier kinderen kwamen daarbij om het leven. Een kind en een vrouw, de begeleidster van de kinderen, raakten zwaargewond.

Kijk hier naar de beelden van de herdenking:

'Je voelt dat je iets moet doen, maar je kunt niets doen'

Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans sprak de mensen bij het station kort toe. "We kunnen hier helemaal niets aan doen", zei ze. "Het enige dat we kunnen doen is samen huilen, elkaar troosten, alle tegenstellingen vergeten en elkaar vinden in het verdriet."

Stapvoets

Terwijl ze sprak rinkelden de spoorbomen vanwege een passerende trein. Volgens de burgemeester had de NS toegezegd tijdens de herdenking de treinen stapvoets te laten rijden.

Op de plek van het ongeluk ligt inmiddels een zee van bloemen en knuffels. Ook zijn er ballonnen en branden er kaarsjes voor de slachtoffers.

Zaterdagmiddag zijn alle gebedshuizen in Oss open, zei de burgemeester. Iedereen die daar behoefte aan heeft, kan daarheen komen om gezamenlijk te herdenken.

Brandweermannen

Ook brandweermannen die betrokken zijn geweest bij de hulpverlening kwamen wat later op de avond naar de herdenking bij het station. De aanwezigen gaven massaal gehoor aan de oproep om de brandweermannen te knuffelen.

De brandweermannen tijdens de herdenking:

Applaus voor brandweermannen in Oss

In het gemeentehuis van Oss vond vanavond een aangepaste raadsvergadering plaats. "Oss rouwt en huilt", zei burgemeester Buijs-Glaudemans. Er werd een minuut stilte gehouden voor de slachtoffers.

Volgens de burgemeester bleven meerdere winkels tijdens koopavond gesloten vanwege het ongeluk. Het theater in de stad, dat dit weekend het 50-jarig bestaan zou vieren, heeft het feestprogramma versoberd en de buitenactiviteiten geschrapt. "Dat is Oss", zei ze. "We rouwen samen."

Vrijdag wordt besloten of er een herdenkingsplechtigheid of stille tocht wordt georganiseerd.

STER reclame