Het ongeluk met een elektrische bakfiets op een spoorwegovergang in Oss laat grote gaten na bij de betrokken gezinnen, de kinderopvang en de school. Dat zei burgemeester Wobine Buijs in een persconferentie op het gemeentehuis.

Bij het ongeluk kwamen vanmorgen vier kinderen om het leven. Het gaat om twee kinderen van 4 jaar oud, een kind van 6 en een kind van 8 jaar. Een vijfde kind (11) en hun begeleidster (32) raakten zwaar gewond. Alle kinderen komen uit Oss, de begeleidster uit Heesch. De vijf betrokken kinderen, allen in de basisschoolleeftijd, komen uit drie gezinnen. Uit een van de families zijn twee zusjes overleden en een derde zusje is de gewonde.

Buijs sprak van een zwarte dag en zei dat uit het hele land reacties komen van mensen die zich betrokken voelen. "Vandaag wordt elk gezin geraakt."

De burgemeester heeft de nabestaanden vanochtend bezocht.

"Er zijn geen woorden voor wat hen is overkomen", zei ze op de persconferentie.

Burgemeester: een dag waarvan je hoopt dat hij nooit zal komen

De elektrische bakfiets van een kinderopvang in Oss werd rond 08.30 uur geschept door een trein. Dat gebeurde bij een bewaakte spoorwegovergang op de Braakstraat, in de buurt van station Oss West.

Onderzoek naar oorzaak

Op de persconferentie zei de politie dat het onderzoek naar de oorzaak nog bezig is en dat daar nog geen uitspraken over gedaan kunnen worden. Er wordt sporenonderzoek gedaan door verkeersspecialisten, getuigen worden gehoord, betrokken voertuigen onderzocht en eventueel beschikbare camerabeelden bekeken. Het onderzoek zal volgens de politie nog geruime tijd in beslag nemen.

Een getuige zei tegen de NOS dat de bakfiets geen vaart minderde bij de overgang en dat de bestuurder riep dat het ook niet lukte om te remmen. De politiewoordvoerder zei dat dat deel uitmaakt van het onderzoek.

Volgens ProRail-topman Eringa is een dergelijk ongeluk, met meerdere kinderen op een bakfiets, niet eerder voorgekomen. "We zijn wel wat gewend maar dit gaat ons voorstellingsvermogen te boven."

Ook de NS reageert aangeslagen:

'Dit gaat ons voorstellingsvermogen te boven'

In de sprinter zaten 57 reizigers. Voor hen is een nummer opengesteld waarbij ze terechtkunnen voor nazorg (0800 6677888). Eringa zei in de persconferentie ook dat de trein een camera aan de voorkant heeft. Volgens hem lijkt het erop dat de overweg geen storing had.

Voor direct betrokkenen heeft de gemeente Oss vanochtend een opvangcentrum geopend in wijkcentrum de Hille.

STER reclame