Dijkhoff onder vuur om plan probleemwijken
VVD-fractievoorzitter Dijkhoff vindt dat het kabinet extra aandacht moet besteden aan 'probleemwijken' en dat mensen daar "vrij moeten worden gemaakt". Hij doelt daarmee op wijken waar bijvoorbeeld veel mensen van niet-westerse komaf wonen, en die veel werklozen, lager opgeleiden en mensen met een strafblad tellen.
"We kunnen niet accepteren dat er stukjes Nederland zijn waar andere waarden dan onze vrije Nederlandse waarden leidend zijn", zei Dijkhoff bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer. Een van de voorstellen van Dijkhoff is dat mensen die zich misdragen in een probleemwijk dubbel zo hard worden gestraft, ongeacht waar ze zelf wonen. Hij verwees naar een soortgelijk idee in Denemarken.
Moreel verheven gevoel
Andere partijen reageerden zeer kritisch op het plan. Volgens partijleider Pechtold van coalitiepartner D66 zit het gevaar erin dat "een wijk een herkomst wordt" en dat er niet genoeg aandacht wordt besteed aan individuele verschillen. Denk-leider Kuzu sprak van "postcode-racisme".
CDA-voorman Buma vindt "dat het niet kan" dat iemand die een hulpverlener in elkaar slaat in Amstelveen anders wordt gestraft dan iemand die dat doet in Amsterdam-West. Dijkhoff reageerde fel op de kritiek. Volgens hem doen veel andere partijen niks en gaan ze "met een moreel verheven gevoel weer in de bankjes zitten".
De Algemene Politieke Beschouwingen zijn vandaag en vrijdag. Je kunt het debat volgen in ons liveblog en in deze livestream.
Volgens politiek verslaggever Ron Fresen bewijst deze felle discussie nog weer eens hoe gevoelig het onderwerp integratie is. "Je hoeft er maar een vuurtje onder te houden en er ontstaat een steekvlam." Fresen wijst erop dat ook de kwestie of er genoeg wordt gedaan aan de publieke sector ermee te maken heeft.
Dijkhoff reageerde eerder op felle kritiek van de oppositie dat de afschaffing van de dividendbelasting een gok is. Volgens de VVD-fractieleider brengt ook de keuze om de dividendbelasting overeind te houden, risico's met zich mee.
Dijkhoff noemde de voorgenomen afschaffing een goede maatregel om bedrijven in Nederland te houden en te zorgen dat ze hiernaartoe komen. "En we kunnen het nu combineren met miljarden lastenverlichting en investeringen in de publieke sector", zei hij.
Eerder in het debat kondigde PVV-leider Wilders een initiatiefwet aan om islamitische uitingen in Nederland te verbieden. Dat voorstel leverde hem harde kritiek op van andere Kamerleden. Die vinden dat hij al jaren met hetzelfde type voorstellen komt, zonder veel klaar te maken. Wilders ruimde vandaag een groot deel van zijn tijd in voor een aanval op de islam.
Wilders vroeg zich verder af of premier Rutte knettergek is geworden door "in vijf jaar 400.000 niet-westerse allochtonen in Nederland toe te laten".
Wilders heeft weinig goede woorden over voor de plannen van de regering. Hij vindt dat het kabinet verkeerde keuzes maakt en te weinig doet voor "de Nederlander die het nu zo moeilijk heeft". Volgens hem verdienen Nederlandse gezinnen meer dan "de paar kruimels die het kabinet ze nu geeft".
Tegenbegrotingen
Verschillende oppositiepartijen komen met een tegenbegroting. De linkse oppositiepartijen doen dat onder de kop 'Mensen boven multinationals'. GroenLinks, SP en PvdA willen dat er extra geld wordt uitgetrokken voor de lonen en een lagere werkdruk voor mensen in de zorg, leraren en politieagenten. De verhoging van de btw op de dagelijkse boodschappen gaat in de linkse tegenbegroting niet door en de AOW-leeftijd wordt bevroren op 66. Ook 50Plus wil dat.
Premier Rutte antwoordt de Kamer vrijdag, Morgen is hij bij een Europese top in Oostenrijk.