Denemarken pakt criminelen in 'getto's' harder aan
De Deense regering heeft een radicaal plan gepresenteerd om de problemen in 22 immigrantenwijken terug te dringen. Zo kunnen bewoners in deze wijken bij een misdrijf dubbel zo zwaar worden gestraft. Tegelijkertijd wil de regering kansrijke bewoners stimuleren om in deze buurten te gaan wonen.
De Deense premier, geflankeerd door zeven van zijn ministers, presenteerde zijn nieuwe gettoplan in het hol van de leeuw: "Mjølnerparken" in Kopenhagen, het meest beruchte getto van Denemarken.
Bij aankomst werden de ministers opgewacht door een groep vredige demonstranten met borden met daarop de tekst 'gelijke wetten voor iedereen'. De minister van Integratie, Inge Støjberg, reageerde hoofdschuddend: "Ze staan hier te demonstreren voor gelijke wetten, terwijl hier de shariawet geldt", aldus Støjberg.
Zones met hogere straffen
Volgens de Deense regering is het hoog tijd voor een hardere aanpak. Dit jaar staan er 22 wijken op de zogenaamde 'gettolijst'; immigrantenwijken die worden beschouwd als afzonderlijke gemeenschappen binnen de samenleving. Pleeg je als bewoner van deze wijk een misdrijf, dan kun je volgens het nieuwe plan dubbel zo hard worden gestraft. "Discriminerend", zo geeft de premier toe, maar het doel heiligt het middel: over twaalf jaar is Denemarken volgens de regering vrij van getto's.
Denemarken, met een kleine zes miljoen inwoners, heeft de afgelopen twintig jaar talloze aanscherpingen van het asiel- en immigratiebeleid doorgevoerd. Het kleine land staat in Europa bekend om het strenge immigratiebeleid. Maar volgens de Deense regering heeft het 'anti-gettobeleid' volledig gefaald.
Daarom wil de liberale premier Rasmussen nu een strengere wetgeving voor bewoners uit deze wijken invoeren. De politie krijgt de taak om zones in de probleemwijken aan te wijzen. Word je in zo'n zone gearresteerd voor bijvoorbeeld drugshandel een overval of bedreiging, dan kun je rekenen op een dubbel zo hoge straf.
De aanpak van de Deense regering stuit op veel kritiek in eigen land, aangezien het met fundamentele rechtsprincipes breekt. Bovendien wijzen critici op het scenario dat criminaliteitsproblemen zich alleen maar verplaatsen naar aangrenzende buurten, waarmee er een waterbedeffect ontstaat.
Tegelijkertijd probeert de regering kansrijke bewoners met een baan over te halen om gebruik te maken van de relatief goedkope huurwoningen. Dat gebeurt allereerst door bewoners die voor meeste problemen zorgen, weg te sturen. Het wordt woningverenigingen makkelijker gemaakt om gezinnen uit een appartement te zetten als één van de gezinsleden een gevangenisstraf krijgt.
Ook nieuwe wetten op scholen
De woningvereniging kan voortaan ook huurders met een strafblad weigeren. En werklozen in de bijstand wordt het onmogelijk gemaakt om in één van deze buurten in te trekken. Doen ze dat toch, dan wordt hun bijstand gehalveerd.
Ook op scholen en in de dagopvang gelden nieuwe wetten in de probleemwijken. Rectoren mogen voorrang geven aan leerlingen met goede cijfers. En ouders van jonge kinderen worden verplicht om hun kind vanaf 1 jaar naar de kinderopvang te sturen. Stemmen ze daar niet mee in, dan kan er op de kinderbijslag worden gekort.
"Ik zie gaten in de kaart van Denemarken. Wijken waar een groot deel van de bewoners in de bijstand zit, geen Deens spreekt en vrouwen minder rechten hebben", aldus de Deense premier Lars Løkke Rasmussen. "Dat accepteren we niet, we moeten deze gaten dichten."