ANP

Er zijn nog veel vragen over het ongeluk met de parkeergarage in Wormerveer, die vanochtend deels instortte. Een deel van de tweede verdieping van de parkeergarage achter supermarkt DekaMarkt, in totaal 360 vierkante meter, kwam naar beneden.

Met speurhonden is gezocht naar slachtoffers en inmiddels is vastgesteld dat er geen gewonden zijn. Er wordt nog onderzocht om wat voor type betonvloer het gaat en hoe dit deel van de garage heeft kunnen instorten.

De supermarkt en parkeergarage blijven in ieder geval de hele dag gesloten. Het is niet duidelijk of voor de rest van de garage instortingsgevaar bestaat.

"Ik was aan het werk toen ik een enorme dreun hoorde", vertelt Anniek Bohmer. De voedingsdeskundige was vlak naast de garage aan het werk toen deze instortte. "Het leek alsof een glasbak van grote hoogte naar beneden was gegooid. Ik liep meteen naar buiten, maar door de hoge, blinde muur naast de garage zag ik weinig. Omdat ik niet kon achterhalen waar de knal vandaan was gekomen, ben ik weer naar binnen gegaan."

Al snel kwam de politie langs. "Ze vertelden dat het ging om een ingestorte verdieping van de parkeergarage. Alle mensen uit de omliggende winkels moesten weg." Bohmer weet niet wanneer ze terug mag. "Ik heb contact met de gemeente en hoop zo snel mogelijk meer informatie te krijgen."

De parkeergarage werd gebouwd in 2010. Onlangs waren meer parkeergarages in Nederland in het nieuws. Vorige week werd de Metropolegarage in Almere Stad gesloten, nadat scheuren waren ontdekt in een aantal pilaren. In mei 2017 stortte in Eindhoven een parking in door een technische fout in de vloerplaten.

'Een grote stofwolk'

Ook Theo Harlaar van de naastgelegen kozijnenzaak was op het moment van de instorting aan het werk. "Ik zat achter mijn bureau toen ik opeens gedonder en gerommel hoorde", laat hij aan NH Nieuws weten.

"Toen ik een grote stofwolk voor mijn showroom langs zag trekken, dacht ik: hier is meer aan de hand. Door de stofwolk dacht ik meteen aan een ingestort gebouw. Ik liep snel naar buiten en zag dat de vloer van de parkeergarage was ingestort. Je keek zo door de vloer heen naar de verdieping erboven."

Een andere ooggetuige wilde net boodschappen doen, toen hij een grote knal hoorde:

Ooggetuige Wormerveer: 'Het was het geluid van een aardbeving'

"Ik wilde met mijn vrouw en kleinzoon langs de DekaMarkt", zegt de ooggetuige tegen NH Nieuws. "We parkeerden de auto op de derde verdieping van de parkeergarage. Toen we beneden uit de lift kwamen, stortte een deel van de garage in. Het leek op een aardbeving: de hele DekaMarkt stond een seconde of tien te trillen. Als ik vijf minuten later was gekomen, was het anders afgelopen."

Hij is te spreken over de alertheid van de supermarktmedewerkers. "De mensen van de DekaMarkt wisten iedereen in heel korte tijd de winkel uit te krijgen. Buiten zag iedereen pas wat er aan de hand was. Ik dacht zelf eerst aan een gasexplosie."

Zijn auto, inclusief rijbewijs en andere papieren, staat nog steeds in de garage, maar hij mag er voorlopig niet naartoe. "Ik denk dat ik hem de eerste weken nog kwijt zal zijn. Ach ja, het is blik en het is verzekerd."

STER reclame