NOS NieuwsAangepast

Trump kondigt nieuwe importheffingen aan tegen China

De Amerikaanse president Trump voert opnieuw importheffingen in op producten uit China. Op de lijst van goederen staan zo'n 6000 Chinese producten, onder meer elektronische apparaten, meubels, bouwmateriaal en vis.

Het gaat om ongeveer veertig procent van de totale Chinese import in de VS, goed voor een waarde van zo'n 200 miljard dollar. De nieuwe tarieven gaan maandag in; eerst komt er een heffing van 10 procent, vanaf januari volgend jaar wordt dat opgehoogd naar 25 procent.

China heeft al gewaarschuwd met tegenmaatregelen te komen, gelijktijdig met de maatregelen van de Verenigde Staten. Details over de Chinese stappen zijn er nog niet, wel heeft het land al aangekondigd importheffingen in te voeren op in totaal 60 miljard dollar aan Amerikaanse producten.

Trump heeft gedreigd dat hij in dat geval 'fase 3' inluidt van het conflict met nog veel verdergaande strafheffingen. Hij beschuldigt China van oneerlijke concurrentie en diefstal van Amerikaanse technologie.

Tegenmaatregelen

Het Chinese ministerie van Handel zegt in een verklaring de maatregelen van de Verenigde Staten te betreuren. "China zal tegenmaatregelen nemen om zijn legitieme rechten en belangen te verdedigen en de wereldwijde vrijhandelsorde te waarborgen", aldus het ministerie.

Een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken zegt dat praten de enige manier is om deze "handelskwestie" op te lossen. "Gesprekken op gelijkwaardig en eerlijk niveau op basis van wederzijds respect. Maar op dit moment wekken de Verenigde Staten niet de indruk van oprechtheid of goede wil," aldus de woordvoerder.

De Amerikaanse Kamer van Koophandel heeft al gewaarschuwd voor een neerwaartse spiraal en is bang dat China de hakken in het zand zal zetten. "We zijn niet optimistisch over een oplossing op korte termijn," aldus de voorzitter.

Handelsoorlog

Het handelsconflict tussen de twee grootste economieën in de wereld lijkt uit te monden in een handelsoorlog waarbij de twee landen elkaar over en weer sancties opleggen.

De VS voerde eerder al importtarieven in voor 50 miljard dollar aan Chinese import en China voerde ook een soortgelijke belasting in. Het kopen van Chinese producten in de VS en Amerikaanse producten in China wordt daardoor duurder.

Het Amerikaanse techbedrijf Apple was bang dat de verkopen van de Apple Watch en Apples draadloze koptelefoon ook zouden worden getroffen door de heffing, omdat die in China worden geassembleerd. Maar een functionaris van de regering liet vlak voor de bekendmaking weten dat smartwatches en apparaten met bluetooth worden uitgezonderd. Ook staat de iPhone, die in China in elkaar wordt gezet, vooralsnog niet op de lijst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl