Edward Gal in actie tijdens de landenwedstrijd bij de Wereldruiterspelen in Tryon
NOS SportAangepast

Geen kür op muziek voor dressuurruiter Gal door orkaan Florence

Dressuuruiter Edward Gal zal bij de Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon niet in actie komen op de kür op muziek. De organisatie heeft het onderdeel definitief geschrapt als gevolg van de verwachte gevolgen van de orkaan Florence.

Verwacht wordt dat de orkaan zondag over North-Carolina zal razen, reden voor de organisatie om het volledige programma te annuleren. De kür op muziek zou aanvankelijk op maandag verreden worden, maar dit bleek op onoverkomelijke bezwaren te stuiten.

"De Europese dressuurpaarden vliegen maandag terug en er is geen mogelijkheid om deze planning te wijzigen", aldus Maarten van der Heijden, chef d'equipe van de Nederlandse delegatie. "Het is absoluut onverantwoord om deze paarden anderhalf uur na een prestatie op het vliegtuig te zetten. In het belang van de paarden is in gezamenlijkheid besloten om de kür af te gelasten."

Het parcours in Tryon krijgt nog meer regen te verwerken

Maandag zal eventing-ruiter Raf Kooremans met zijn paard Henri Z wel in actie komen op het onderdeel springen. Na de dressuur staat de combinatie veertiende. De Duitse Julia Krajewski (op Chipmunk) bezet de eerste plaats.

Eerder maakte de organisatie al bekend dat de Wereldruiterspelen een dag langer zal duren.

Florence zit dwars

Tryon ligt in North Carolina waar de tropische storm Florence sinds vrijdag rondwaart. De windsnelheden zijn inmiddels afgenomen, maar de enorme regenval zorgt wel voor grote overlast.

De paarden worden koel gehouden tijdens de endurance

De Wereldruiterspelen kenden woensdag een valse start toen het onderdeel endurance in het honderd liep. Deelnemers werden te laat weggeschoten, sommigen raakten de weg kwijt in het donker en er was onduidelijkheid over de startlijn. Daarop werd gekozen voor een herstart.

Er kwam vervolgens veel kritiek op de organisatie, omdat die gisteren bekendmaakte dat na de endurance 52 paarden met uitdrogingsverschijnselen moesten worden behandeld. Ook moest men een paard wegens nierfalen laten inslapen.

Advertentie via Ster.nl