De paarden worden koel gehouden tijdens de endurance EPA

Uitgeputte en verdwaalde paarden bij 'waardeloze' Wereldruiterspelen

time icon

De Wereldruiterspelen in het Amerikaanse Tryon hebben letterlijk en figuurlijk een valse start achter de rug. Na een paar hectische dagen hoopt de organisatie het prestigieuze evenement vandaag weer zonder problemen te hervatten.

"Eigenlijk is het best een wonder dat daar een WK wordt georganiseerd", schrijft Anky van Grunsven in De Telegraaf over de late aanstelling van Tryon (eind 2016) als gastheer. En dat terwijl er voor vijfhonderd paarden en hun begeleiding wedstrijd- en trainingsruimte en onderkomens moest worden gevonden.

"Ze hebben het doorgezet en nu moet iedereen het met de huidige omstandigheden doen. Niemand uitgezonderd."

Chaos bij endurance

De organisatie ging woensdag in de fout bij de start van het onderdeel endurance. Deelnemers werden te laat weggeschoten, sommigen raakten de weg kwijt in het donker en er was onduidelijkheid over de startlijn. Daarop werd gekozen voor een herstart.

Mirjam
@MirVSE
Chaos tijdens het WK endurance. De ruiters zijn de weg kwijt! 😳 #endurance #WEGTryon
7 maanden geleden

De Nederlandse amazone Jeanette Wilhelm was zó boos dat ze de Wereldruiterspelen verliet. "Mijn grens is bereikt. Vanaf dag één liep het hier niet met de organisatie. Iedere dag hebben we frustraties gehad en nu ben ik er klaar mee. Ik vind het WK waardeloos georganiseerd."

Chef d'Equipe Pieter Wiersinga tegenover Hoefslag NL: "We zagen dit al aankomen. De organisatie liep ver achter, dus nam de spanning toe. Het parcours kon niet verkend worden en sommige mensen wisten niet waar ze moesten zijn. Ja, toen brak de pleuris uit."

Noodweer en orkaan op komst

En ook het weer helpt niet mee in North Carolina, waar de noodtoestand is afgekondigd vanwege de naderende orkaan Florence. Woensdag moest de endurance gestaakt worden (alle resultaten zijn geschrapt) omdat het parcours vanwege de hevige regenval en drukkende hitte te gevaarlijk was geworden voor met name de mindere paarden.

Daar kan geen kritiek op komen, vindt Van Grunsven. "Paardenwelzijn gaat voorop. Als topsporter moet je daar gewoon mee dealen. Wereldruiterspelen gaan automatisch gepaard met kritiek, want Kentucky (2010) en Caen (2014) bleken ook niet volledig in staat tot een vloeiende organisatie. Eigenlijk is het maar een keer heel goed geweest en dat was in 2006 in Aken."

Anky van Grunsven
@ankyvangrunsven
Throwback to the WEG 2006 in Aachen, the last one I rode with Salinero which was a great experience 🤩💭 Wishing the riders of TeamNL the best luck at WEG Tryon2018!🔝🍀 #WEGAken #WEGTryon #WorldEquestrianGames #TeamNL #twohearts #throwback
7 maanden geleden

De Wereldruiterspelen duren tot 23 september. Nederland is met een omvangrijke equipe aanwezig. Naast wereldtitels staat bij sommige onderdelen ook olympische kwalificatie op het spel. Vier jaar geleden werd Nederland tweede op de medaillespiegel.

De Wereldruiterspelen zijn op twee dagen live te volgen bij de NOS: we streamen de kür op muziek (zondag 16 september) en de finale van het springen individueel (zondag 23 september). Opvallende Nederlandse resultaten komen in onze Sportjournaals aan bod.

STER Reclame