Wateroverlast door Florence in New Bern, North Carolina AFP

Orkaan Florence aan de Amerikaanse oostkust is afgezwakt tot tropische storm, maar kan nog altijd veel schade veroorzaken. Inmiddels zijn er in de staat North Carolina minstens 5 doden gevallen.

Een moeder en haar kind kwamen om toen een boom op hun huis viel in de stad Wilmington. Verder werd een man omver geblazen toen hij naar buiten ging om bij zijn honden te kijken en werd een man geëlektrocuteerd toen hij in de regen met zijn generator bezig was. Een vrouw overleed thuis aan een hartaanval. De ambulancediensten konden niet op tijd bij haar komen doordat bomen de weg blokkeerden.

Gisterochtend bereikte Florence als orkaan de oostkust van de Verenigde Staten. Volgens gouverneur Roy Cooper van North Carolina trekt Florence "krachtig, langzaam en meedogenloos" over zijn staat. Cooper zei op een persconferentie te vrezen dat hele wijken weggevaagd worden.

De gouverneur verwacht dat zijn staat nog dagen last zal hebben van de storm. Florence trekt met zo'n 5 kilometer per uur tergend langzaam naar het westen. "Het is als een ongenode bruut die niet weg wil."

Correspondent Wouter Zwart stond tot zijn knieën in het water in de stad Wilmington:

Wouter Zwart: 'In sommige plaatsen zitten honderden mensen op de daken'

Niet zozeer de wind maar de hevige regenval en stormvloed met Florence gepaard gaan. veroorzaken de grootste problemen. Meteorologen voorspellen dat er in twee of drie dagen een hoeveelheid regen naar beneden komt die normaal gesproken valt in acht maanden.

Jim Trogdon, de minister van transport van North Carolina, zegt dat het gebied tussen de steden Wilmington en Charlotte mogelijk te maken krijgt met overstromingen die eens in de duizend jaar voorkomen. Ook is er vrees voor landverschuivingen en modderstromen.

'We komen jullie halen'

Sinds gisterochtend zijn er honderden mensen geëvacueerd in de getroffen gebieden. Bijvoorbeeld in de stad Jacksonville, waar het dak van een hotel instortte. In de stad New Bern wachtten 150 mensen op reddingswerkers. "We komen jullie halen", liet de stad weten via Twitter.

Honderdduizenden huishoudens zitten zonder stroom. Er zijn 20.000 mensen gevlucht naar 157 noodonderkomens in North Carolina. Vanwege Florence zijn in het zuidoosten van de VS honderden vluchten geannuleerd.

STER reclame