De dalai lama en de misbruikslachtoffers
NOS NieuwsAangepast

Misbruikslachtoffers spreken dalai lama en zijn blij met toezegging

  • Anna Mees en Bas de Vries

  • Anna Mees en Bas de Vries

Slachtoffers van seksueel misbruik hebben in Rotterdam zo'n half uur met de dalai lama gesproken. Voor zover bekend is het voor het eerst dat hij slachtoffers van misbruik door boeddhistische geestelijken ontmoet.

De dalai lama heeft toegezegd dat hij het wijdverbreide misbruikprobleem gaat bespreken op een grote bijeenkomst met boeddhistische leraren in zijn Indiase woonplaats Dharamsala. Dat zegt de initiatiefnemer van de bijeenkomst, Oane Bijlsma.

Zij is verheugd met die toezegging en noemt de bijeenkomst "best moeizaam, maar zeker de moeite waard". Het kantoor van de dalai lama heeft nog niet gereageerd op de bijeenkomst of zich uitgelaten over de toezegging.

Zelfdiscipline

"Hij begon met dingen die hij altijd zegt, zoals dat het beoefenen van zelfdiscipline belangrijk is voor boeddhisten. En dat de leraren over wie we het hadden, die zelfdiscipline niet hebben maar erop moeten trainen."

In het begin wilde de dalai lama vooral zelf praten en het kostte moeite daardoorheen te breken, zegt Bijlsma. "Later zei hij dat we een zaadje geplant hadden en dat hij nu materiaal heeft om iets mee te doen."

Slachtoffer na gesprek met dalai lama: 'Ik denk dat het te schokkend voor hem was'

"Ik vind het jammer dat ik niet heb gehoord dat de dalai lama het erg vindt wat ons is overkomen", zegt Chris, een andere Nederlandse vrouw. "Terwijl boeddhisten het juist altijd over compassie hebben."

Niet bij machte

Lotgenoot Cecile zegt: "Ik kon wel aan hem zien dat hij het erg vond." Ze heeft de naam van haar ex-leraar, bij wie ze twee jaar geleden wegging, een paar keer genoemd. "Zodat ik zeker wist dat hij het hoorde. Dat vind ik belangrijk, omdat de leraar nog actief is." Als reactie kreeg de vrouw te horen dat leraren eerlijk moeten zijn. "En hij zei dat hij niet bij machte is om het probleem aan te pakken, maar dat hij graag wil dat wij daaraan bijdragen, bijvoorbeeld door onze verhalen online te zetten."

De dalai lama in gesprek met de slachtoffers

In 2015 kwamen veel beschuldigingen aan het adres van boeddhistische monniken en leraren in Nederland. Ze zouden zich de afgelopen decennia schuldig hebben gemaakt aan seksueel misbruik van leerlingen, zowel mannen als vrouwen. Volgens Bijlsma noemde de dalai lama een speciale bijeenkomst met wetenschappers over dit onderwerp vandaag in Rotterdam een "zeer interessant idee".

De slachtoffers willen graag dat de dalai lama zijn positie gebruikt om te benadrukken dat leraren die misbruik plegen niet boven de wet staan. "Hij zei daarop dat hij al eerder heeft gezegd dat 'slechte lama's' publiekelijk moeten worden bekritiseerd."

Sekte

Ricardo Mendes is geboren in de Belgische boeddhistische sekte Ogyen Kunzang Chöling (OKC) en heeft daar het grootste deel van zijn leven doorgebracht. "Dat is weer heel anders dan dat als je als volwassene bewust voor een bepaalde gemeenschap kiest. Ik heb aangetoond dat onze zaak anders is, omdat die over kinderen gaat." Een Belgische rechter komt binnenkort met een beslissing over deze zaak.

Ricardo en Oane met het boekje dat ze overhandigd hebben

De vier hebben de dalai lama allerlei papieren overhandigd. Het belangrijkste: een boekje met uitgeschreven getuigenissen van hen en acht anderen, uit allerlei landen en ex-volgelingen van allerlei leraren. "For the Dalai Lama's eyes only" staat erop. Ook gaven ze prints van een groot deel van de ruim 1300 handtekeningen van hun petitie. En recente rapporten over misbruik binnen twee van de grootste boeddhistische organisaties, die ook actief zijn in Nederland, Rigpa en Shambhala.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl