Een van de zoons van het gezin, Mohammad
NOS NieuwsAangepast

Uitzetting Afghaans gezin op laatste moment uitgesteld

De uitzetting van een Afghaans gezin dat momenteel in detentiecentrum Zeist zit, is op het laatste moment uitgesteld. Dat melden Vluchtelingenwerk Nederland en de advocaat van het gezin.

Het gezin Aslami Pajandeh woont al jaren in Nederland. Ze waren eigenlijk uitgeprocedeerd en moesten dus terugkeren naar Afghanistan. Ze zouden morgen worden uitgezet.

Raad van State

Advocaat Maartje Terpstra van de familie heeft nu een nieuw verzoek ingediend bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Volgens haar is de moeder te verwesterd. Daardoor loopt ze gevaar bij terugkeer naar haar geboorteland, zegt Terpstra. Bij de Raad van State loopt een principezaak over verwesterde Afghaanse vrouwen die gevaar lopen bij terugkeer.

De IND gaat opnieuw bekijken of de familie toch recht heeft op een verblijfsvergunning. In de tussentijd gaat het gezin waarschijnlijk naar een asielzoekerscentrum.

Staatssecretaris Harbers van Asielzaken beloofde onlangs Afghaanse gezinnen die gevaar lopen beter te beschermen. Dat gebeurde na kritiek van kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties. Afghanistan is na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl