Een militair bewaakt een moskee in Kabul
NOS Nieuws

Nieuw asielbeleid voor Afghanen 'onrechtvaardig'

Asielverzoeken van Afghaanse gezinnen met minderjarige kinderen worden niet langer standaard geweigerd, schrijft staatssecretaris Mark Harbers aan de Tweede Kamer. Tot nu toe werden ze, net als anderen, geweigerd omdat ze zich in andere, veiliger delen van Afghanistan zouden kunnen vestigen.

Afghanen die gevaar lopen kunnen in sommige gevallen naar een ander gebied, bijvoorbeeld naar Kabul, vindt de regering. Maar dat geldt niet voor iedereen, zegt Harbers. "Voor gezinnen met minderjarige kinderen ligt dit nu niet voor de hand."

Verder blijft het asielbeleid voor Afghanistan in stand. Zo worden etnische en religieuze minderheden, lgbti'ers, bekeerlingen en journalisten uit Afghanistan nog steeds aangemerkt als risicogroep.

Op twee handen te tellen

Maar kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties zeggen dat ze verbijsterd zijn. Ze spreken van een onrechtvaardige opstelling van de regering. "Voor een paar gezinnen met minderjarige kinderen kan het nieuwe beleid mógelijk een uitkomst bieden. Maar dat aantal is op twee handen te tellen."

Verder zal het uitzetten naar Afghanistan onverminderd doorgaan en zullen vluchtelingen in levensgevaar worden gebracht, zeggen de organisaties, waaronder Amnesty International, Oxfam Novib en UNICEF. Ze wijzen erop dat Afghanistan volgens de Global Peace Index na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld is.

Bloedige bomaanslagen

"De VN-Veiligheidsraad betitelt Afghanistan sinds eind 2017 ook als een land in oorlog. Verschillende gewapende groeperingen zijn actief in grote delen van het land. Vanuit alle delen van het land zijn mensen op de vlucht. De kranten staan bol van berichtgeving over bloedige bomaanslagen en ernstige mensen- en kinderrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag."

Ontzettend streng

Nederland blijft volgens de organisaties in verhouding tot andere Europese landen ontzettend streng in het beoordelen van asielaanvragen van Afghaanse vluchtelingen. Zo krijgen Afghanen in Italië in 92% en in Frankrijk in 84% van de gevallen bescherming. "In Nederland is dat maar 35%."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl