Naomi Osaka en Serena Williams
NOS Sport

Williams voelt zich bestolen en beticht umpire van seksistisch handelen

In de uren na de vrouwenfinale van de US Open ging het niet over de rooskleurige toekomst van de kersverse grandslamwinnares Naomi Osaka (6-2 6-4 zege op Serena Williams). Of over de aanstaande mannenfinale tussen Juan Martín del Potro en Novak Djokovic.

Nee. De straf voor Serena Williams, die in de finale uit de bocht vloog, was hét onderwerp van gesprek op Flushing Meadows.

'Ik heb genoeg gewonnen dus waarom zou ik vals spelen?'

Veel tennisfans en journalisten leven mee met Osaka, wier primeur overschaduwd werd door de bizarre gebeurtenissen van zaterdagavond. Williams kreeg van umpire Carlos Ramos een waarschuwing omdat ze werd gecoacht en kreeg later na het kapotslaan van een racket en het beledigen van de scheids zelfs een gamestraf.

Op social media deed collega Viktoria Azarenka haar beklag over de straf. "Dit zou nooit gebeurd zijn in een mannenwedstrijd", stelde de Wit-Russische in haar tweet.

Williams sloot zich op de persconferentie aan bij de woorden van Azarenka. "Ik sta hier versteld van. Ik vecht hier voor vrouwenrechten en voor vrouwengelijkheid en voor allerlei dingen. Dat ik 'dief' zeg en dat hij een game afpakt, gaf me het gevoel dat het seksistisch handelen was", zei Williams.

"Ik heb mannen umpires zien uitmaken voor soortgelijke dingen. En er is nog nooit een game van een man afgenomen omdat hij dief had gezegd. Ik kan er niet bij met mijn gedachten. Maar ik blijf doorgaan met vechten voor vrouwen."

  • AFP
    Serena Williams in discussie met umpire Carlos Ramos
  • AFP
    Hoofdscheidsrechter Brian Earley komt de baan op om met Serena Williams te praten

Vroeg in het toernooi was de Franse tennisster Alizé Cornet het onderwerp van gesprek. Zij kreeg een waarschuwing omdat ze op de baan haar shirt uittrok om het om te draaien. "Ik blijf vechten voor vrouwen en vechten voor onze gelijke behandeling. Cornet had gewoon haar shirt uit moeten kunnen trekken zonder een berisping te krijgen."

Op de drukbezochte persconferentie werd Williams geconfronteerd met de woorden van haar coach Patrick Mouratoglou, die kort daarvoor had bekend wél te hebben gecoacht. "Ik heb net Patrick een bericht gestuurd, in de zin van: 'waar heb jij het over?' Ik probeer erachter te komen waarom hij dat zou zeggen", aldus Williams, die bleef ontkennen gecoacht te zijn.

Tijdens de wedstrijd eiste Williams daarom herhaaldelijk de excuses van de umpire. "Toen ik ging zitten, zei ik: ik snap wat jij zag en ik kan me voorstellen dat het leek op coaching. Vervolgens had ik een goed gesprek met hem en ik zei: je kent mijn karakter. Je kent me goed. Ik roep nooit mijn coach de baan op en hij zei me te begrijpen", aldus Williams.

"Ik zei hem: ik verlies liever dan dat ik vals moet spelen om te winnen. Ik heb het niet nodig om vals te spelen. Ik heb genoeg gewonnen..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl